Гранична полиция вече ще охранява границите на България с модерни хеликоптери, които летят с 300 километра в час. Така нарушителите на границата ни ще могат да бъдат откривани и залавяни за броени минути.

Хеликоптерът е италианско производство и струва 5,5 милиона евро. Досега границата ни се охраняваше от хеликоптери руско производство.

"Старата руска техника се управляваше по един начин, тук цялата система на управление е по електронен път”, съобщи Александър Александров.

Хеликоптерът е оборудван с метеорадар и със система за нощно виждане. Може да прелети 850 километра и развива скорост от 285 километра в час.

"Той ще направи по-сигурен контрола на външните граници, ще направи нашите сили по-маневрени, ще повиши нашата възможност за реакция, а също така и за контрол, не само на сухоземните, а и на морските граници, в това число Черно море”, информира Захарин Пенов.

Хеликоптерът може да се използва в борбата с тероризма, както и при спасителни операции. Това е първият от общо четири нови хеликоптера, които гранична полиция ще получи, за да охранява българската граница, която е и външна граница на Европейския съюз.