Тази вечер в бившата лятна резиденция на румънската кралица Мария край Балчик се открива първият у нас винен фест "Дионисополис-2009". Организаторите са нарекли събитието Прет-а-порте на виното, защото винопроизводството и най-вече консумацията на древната напитка следва канони, но и модни тенденции.

Едва ли има по-подходящо място от Балчик за провеждане на първото прет-а-порте на виното у нас. От 3 век преди Христа до 6-7 век, древното име на града е Дионисополис.

"Град на бога на виното и веселието. И нормално е след като градът се е славил със своето име, ние да подновим тази така наречена "винена" традиция, тук трябва да се лее вино", казва Николай Ангелов, кмет на община Балчик.

"Намеренията са да окъпем аристократичния бряг на Балчик във високо изкуство и класно вино, нещо което ще се случи за първи път и надявам се да се превърне в традиция за този уникален град", доверява Соня Момчилова.

В продължение на три дни паркът на Двореца събира най-добрите български производители на вино, но и още нещо.

"Надявам се да има много посетители, които ще имат шанса да опитат най-доброто от българските винарски изби, да се насладят на изкуството на братя Ешкенази, на театралната постановка на НД "Иван Вазов" - пиесата на Стефан Цанев "Последната нощ на Сократ" и през цялото време тези дегустации ще са съпътствани от ренесансова музика. Ще бъде един атрефакт и гурме", допълва Соня Момчилова.

Уникалното изложение ще се закрие с тематична фотографска изложба.
"Всички гости, граждани на Балчик са добре дошли да дегустират виното, да доставят удоволствие на всичките си сетива", отбелязва кметът на община Балчик.

 

Култура & LifeStyle

Спортните събития от деня

Гледай bTV на живо

Времетo