След като късно снощи Националният съвет на БСП утвърди мажоритарните кандидати за парламентарния вот, днес коментарите около имената продължават.

Същевременно някои популярни лица от червената партия обявиха, че се оттеглят от политическия живот по морални причини. За процесите в столетницата разказват Марина Цекова и операторът Любомир Вучков

Мажоритарните кандидати на БСП задълбочиха разделението в червената партия. Част от местните структури не приемат решенията на централата за реденето на листите и за лицата, които партията налага като мажоритарни кандидати.

"Твърде много водачи са хора, които имат достатъчно пари без да имат съответния авторитет и от тая гледна точка мнозина в последствие си казаха защо да поемаме излишен риск да участваме в едни мажоритарни избори, когато лидерите се скриха в листите и подреждат своите приятели в една избираема зона. От нас очакват да се изправим лице в лице с хората и да поемем отговорността", коментира Георги Близнашки.

Като бягство от отговорност се приема и отсъствието на Сергей Станишев от списъка с  мажоритарни кандидати.

"Абсурдна ситуация, но, ако видим какво се случва в неговия собствен избирателен район, обяснението е много просто. Пълна катастрофа за БСП. Сега в Бургас БСП е четвърта политическа сила, а това е абсурдно. Това е избирателният район на министър-председателя.

И в момента, в който той отиде във Варна да оглави листата и БСП, която спечели местните избори, вече е трета политическа сила. След като имаш свръх-амбицията да решаваш съдбата на толкова много хора и да задраскваш с лекота крупни фигури, авторитети, които са изнасяли  много тежки битки, трябва да можеш да понесеш отговорност”, допълни Близнашки.

Едно от популярните лица от гражданската квота на БСП също се отказва от политиката. Евгения Живкова има морални аргументи за това, въпреки че са й предложени добри позиции за кандидатиране:

"Много хора бяха манипулирани и самите боричкания в партията ме разочароваха", обясни Евгения Живкова.

Божидар Димитров официално напусна БСП, заради партньорството на червените с ДПС.

След трудни преговори БСП намери място за двама представители на коалиционния си партньор Евророма, 

но остави лидера на ромската формация Цветелин Кънчев извън листите за парламента.

Това стана на дълга среща при премиера Сергей Станишев, където Кънчев е трябвало да реши дали да се яви сам или вместо него други двама от Евророма да се борят за депутатски места.

Областните организации на БСП възроптаха срещу участието на Цветелин Кънчев в листите в Пазарджик, Плевен, Софийска област и Стара Загора.

Малко преди коалиционната развръзка с Цветелин Кънчев разговаря Миролюба Бенатова.

- Ако се съди по публикации в медиите днес, вие сте трудната за преглъщане хапка от страна на БСП.
-  Зависи кой колко апетит има. Когато има апетит, няма трудни хапки. Тази велика партия, столетница, създадена от бойци, за съжаление - тук-там, по места е управлявана от мишки. И точно ей такива мишоци са хората, които нямат никаква коалиционна култура, връзват ръцете на националното ръководство на БСП и ги интересуват само личните им интереси, а не каузата и левите идеи”.

- Вие бяхте коалиционен партньор на ДПС преди много години и в този смисъл, левите идеи ли ви водят в коалиция с БСП или желанието да влезете във властта отново?
- Вижте, аз като председател на Евророма имам достатъчно власт в ръцете си по места, така че не това е най-важното.

- Мислите ли, че някаква част от вашето минало би могла да бъде проблемна?
- Абсурд, няма. Все пак, когато ми сваляха навремето имунитета, цялата ПГ на БСП се подписа в моя защита. И тогава изявени юристи като Любен Корнезов, като Георги Пирински буквално обявиха, че това е политически процес.   

- Все пак вие бяхте осъден...
- Да, но делото ми се преразгледа и по предложение на прокуратурата бяпа заличени всички правни последици по моето дело.

- Вие къде искате да се кандидатирате?
- В България. Нямаме претенции за водачи на листи. Просто искаме достойно, другарско, коалиционно отношение. И да не забравят стихотворението на великия Любомир Левчев:

"Заети да се пазим от другари,
забравяме, че има врагове".

 

Още за изборите вж. в Izbori.btv.bg

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето