От 15 септември ученици с неприличен външен вид може да не бъдат пуснати да влязат в училището си. Просветният министър Даниел Вълчев днес най-после прокара част от реформите си в училищното образование. Сред тях е връщането на оценките за поведение.

Промените не успяха да влязат в нов закон за училищното образование и затова сега се приемат с правилника за приложение на стария закон.

Реформата цели да помогне на учителите да затегнат дисциплината. Те вече ще имат право да гонят непослушните и неприлично облечените деца от клас. Сериозно провинилите се могат да бъдат наказани. И учители, и ученици ще са длъжни да изключват мобилните си телефони.

Облекчава се редът за въвеждане на ученически униформи и символи. Всяко училище ще прецени на какви критерии за външен вид трябва да отговарят учениците му и ще получи финансова помощ, ако реши да въведе униформи.

Правилата за приличен външен вид няма да са еднакви за всички училища.

"Не бива да подценяваме все пак обществото и родителските общности, а и учителските колективи. Има все пак едни правила на приличие. Сега вие може да познаете кога ще бъда странно облечен, без да има някъде кодекс на обличането на министрите. Сега е ясно, че ако дойда с жълт цилиндър, от който стърчат ушите на черен заек това не е.. И не е необходимо да се каже, че министрите нямат право да ходят с жълти цилиндри", смята Даниел Вълчев. 

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето