ГЕРБ и Синята коалиция няма да имат общи мажоритарни кандидати. Това стана ясно след консултации между ръководствата на двете формации. Сините отказаха да подкрепят безусловно издигнатите от ГЕРБ мажоритарни кандидати, с аргумента, че това е начин за асимилация.

Два дни преди срока за регистрация в ЦИК сините и ГЕРБ си обещаха да не си пречат по време на кампанията, но се разминаха по пътя към по-значими общи действия.

"Всъщност, нашето предложение беше на базата на изборния резултат 24 към 8, което е три към едно, да се разделят мажоритарните райони на четири, ГЕРБ да предложи кандидати в три четвърти от районите, ние в една четвърт от районите и взаимно да се подкрепим", съобщи Найден Зеленогорски, съпредседател на предизборния щаб на Синята коалиция.

Според сините, ако ГЕРБ се яви със самостоятелни мажоритарни кандидати, ще има 6-7 депутати, а Синята коалиция - 1. Ако обаче двете формации се явят заедно, ще  спечелят 20 от общо 31 мажоритарни района.

"Колегите, тази прогноза, която те дават, е, ако ГЕРБ участва самостоятелно – 6-7 мажоритарни кандидата. Ако те участват самостоятелно – един. Това, което предлагат Синята коалиция, те предлагат, че ако играем съвместно, ще имаме 20. Аз обаче не смятам, че това е реалистично да бъде изпълнено, ако участваме съвместно. Но много по-реалистично е да бъде по-висок мажоритарният елемент на политическа партия ГЕРБ при самостоятелно участие от 6-7 и за нас също е много важно да запазим концентрацията, мотивацията за пропорционалните листи", отбеляза председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Двете страни обявиха, че запазват добрия тон, който да им позволи преговори отново, но след изборите.

Още за изборите вж. в Izbori.btv.bg

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето