Възможно ли е шахта в двор на учебно заведение да е безстопанствена и кой носи отговорност, ако в нея падне човек? Млада жена от Бургас си счупва врата, пропадайки в такава шахта и от три години безуспешно се бори със съдебната система. До днес прокуратурата не може да открие чия е шахтата, а жената - да осъди виновника.

Преди три години Румяна Бинева е студентка в бургаския университет "Асен Златаров". След час по физическо, излиза с колежки в двора, където често играят и деца от близкото училище.   

"Вървейки по пътеката, аз изчезнах. Оказа се, че съм пропаднала на три метра дълбочина. Две момчета ме извадиха, дойде линейка, дойде  полиция, заведоха ме в болницата", разказва Румяна Бинева.

След удара Румяна е със счупено ребро и контузия на шийните прешлени. Три месеца и половина е в гипс. След като се възстановява, решава да търси виновника.

"Подадох жалба в полицията, тя сигнализира прокуратурата. Наех си адвокат, на когото платих хонорар от 300 лева, той написа единствено една жалба и така се задвижи колелото", допълни младата жена.

Прокуратурата първоначално определя инцидента като битова злополука, а три години по-късно наказателното производство е прекратено, тъй като виновен не е открит.

Опитахме се да потърсим кой има грижата шахтите в двора на учебното заведение да са безопасни. И също попаднахме в задънена улица.  

"Там не е наша собственост. Би трябвало ние да отговаряме за нашата собственост - ние отговаряме за сградата, за помещенията в сградата, но по отношение на двора нямаме документ, че дворът е наша собственост", каза Магдалена Миткова зам.-ректорът на университета "Проф. Асен Златаров”.        

"Те са собственици на сградата и следва да поддържат като собственици на сградата и терена, прилежащ към нея. При необходимост от съдействие - да, общината би поела ангажимент, би съдействала", каза Пенка Паспалева от община Бургас.

Въпреки че все още не е получила отговор на въпроса кой ще поеме отговорността за претърпяното от нея, Румяна се надява съдебните власти все пак да си свършат работата и да открият виновника. От прокуратурата обещаха да направят проверка по случая.