Ако имате задължения към държавата, добре е час по-скоро да ги изплатите. В противен случай не само, че ще ви бъдат начислени лихви върху задължението, но може да ви наложат запор върху имуществото.

Става въпрос за дължими, но неплатени държавни такси или пък непокрити съдебни разходи, какъвто е конкретният случай, на който попаднахме в Агенцията по държавни вземания.

"Делото е заведено 2002 г. и е приключило 2006 г. и оттогава аз не съм знаела, че трябва да се плащат тези пари заради загубата на делото всъщност, просто не съм знаела, ако съм знаела щяла съм да си ги платя", заявява Райка Бикова, изпаднала в подобна ситуация.

Хора, които не са си плащали глоби, наложени им от КАТ или ХЕИ също трябва да са нащрек, защото и те са в списъка на държавата за не изрядни длъжници и също подлежат на санкции.

"Процедурата включва налагане на обезпечителни мерки върху откритото длъжниково имущество, след което то се описва оценява се по неговата пазарна стойност и се изнася на публична продан чрез търг", обяснява Венета Панкова от Агенцията по държавни вземания.

Райка Бикова дължи на държавата 63 лева разходи за загубено съдебно дело, като заедно с лихвите за седем години дължимата сума е деветдесет и три лева. Жената получава писмо, че ако не се издължи, следва запор на имуществото.

"Как мислите, може ли да дойде човек да описва имуществото ми във вкъщи, да ставам за смях и позор", каза Бикова.  

Случаят с този неизплатен дълг към държавата за 23 лева е показателен с това, че в условията на световна финансова криза държавата е решила да се бори за всеки лев, който й се дължи, затова ако имате неплатени глоби или такси, гледайте да ги платете ги час по-скоро.

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето