Задават се рекордни и продължителни горещини. През следващата седмица ще бъде все по-горещо, слънчево и сухо. Синоптиците предупреждават за температури до 38 градуса.

Край морето днес по обед температурата стигна малко над 32 градуса. Бризът все пак спасява. През почивните дни термометрите ще показват 37-38 градуса и утре в сила ще бъде код "Жълт", третият по сериозност за опасно високи температури.

Най-горещо ще е в неделя и понеделник, особено в Западна България. Във Видин и Сандански за неделя се очакват температури до 38 градуса, което е близко до рекордните.

Избягвайте предстоя директно под слънцето в най-горещите часове на деня.

Ето как варници и туристи прекараха първия от серията горещи дни.

Часът е 12:00, а мястото е централен градски плаж. Заради температурата от над 30 градуса в медицинския пункт са готови за прекалили със слънцето летовници.

Според д-р Николова, която е реаниматор на този плаж, туристите подценяват жегите.

"Не е нормално да виждаме възрастни баби на по 60-70 години и внучетата им по това време на плажа. Увеличава се и броят на хората, които са дошли на море и гледат максимално да използват времето на плажа", обясни д-р Никлова - реаниматор на централен плаж Варна.

Спасителят на плажа е с опит от 20 години. По думите му голяма грешка е след дълго излежаване на пясъка да се влиза изведнъж в морето.