1 USD
1.80827 BGN
Петрол
Bitcoin
$69,851.8

Обсъждат обезщетения при сгрешени сметки за ток

БГ Бизнес
 

Мярката трябва да влезе в сила от 1 юли

От първи юли електроразпределителните дружества - ЧЕЗ, E.ON и EVN ще са задължени да обезщетяват абонатите, чийто сметки за ток са били надписани.  Все още обаче не е ясно колко лева ще получим, ако се докаже грешката.

Сумата ще бъде определена следващите дни, като държавният регулатор ще сформира специална работна група по въпроса, обясни Константин Шушулов, председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР).

Обсъжда се и вариант обезщетенията да зависят от сумата, с която е объркана сметката. Целта обаче е енергоразпределителните дружества да не бъдат поставени пред практически фалит, ако бъдат принудени да плащат твърде високи глоби.

ДКЕВР налага и още една защита за потребителите – абонатите могат да не плащат високите си сметки, докато трае проверката дали има нередности в изчисленията или електромера. Компаниите ще бъдат задължени и да не спират тока на потребителите за този период.


Шушулов очаква общите условия на трите електроразпределителни компании да бъдат променени още този месец, за да могат да влязат в сила още на 1 юли. Понастоящем абонатите първо трябва да платят задълженията си и тогава да подадат жалба за нередности.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето

 

Тагове

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии