Черна мамба, кобра и анаконда живеят от няколко дни в Морската градина на Варна. Смъртоносните влечуги обитават двора на Природонаучния музей и са част от пътуваща изложба на екзотични животни.

Най-отровните змии на земята са събрани на няколко квадратни метра в сърцето на Морската градина. Изложбата показва 32 вида влечуги, от които над 60 процента са опасни. Тук са и двете най-смъртоносни змии, които могат да се видят само на още две места в Европа - в Москва и в Лондон. Това са черната мамба и тайпана. Има още западна и източна зелена мамба.

"Обезопасено е, клетките са заключени добре. Аз непрекъснато съм тук или човек от музея. Наблюдаваме посетителите. Мога да предложа само снимки с безопасни животни на деца и хора - със змия на врата или с игуанка в ръцете, но отровните змии, разбира се, не позволявам да се пипат", казва Георги Еленски.

В изложбата може да се види и змията с най-скъпа отрова в света - гюрзата. От нейната отрова се правят най-много лекарства. Тя попаднала в изложбата, след като преди 10 години убила собственика си. Тук са и змиите с най-дългите отровни зъби в света - 5,2 сантиметра - шумянската и габонска отровници.

"Човек трябва да бъде много опитен, много внимателен и няма право на грешки. Тъй като една грешка при черната мамба или тайпан, както казват в една реклама  - една грешка и цял живот мъртъв. Може да се овладее мамба или тайпан, но не от всеки човек. Трябва да бъде страшно хладнокръвен и прецизен в действията си. А с другия инструмент може да се хващат кобри и гърмящи змии", казва Георги Еленски.

Георги се занимава с отровни змии от много години и признава, че сред змиите друг убиец като черната мамба няма. Тя е способна да преследва дори движещ се джип, а бързината й може да се сравни с тази на галопиращ кон.

"Докато придобия достатъчно богат усет към свръхбързите и свръхопасни змии, съм имал ситуации, в които съм бил на косъм от ухапване. От черна мамба съм бил на косъм от ухапване, от зелена мамба съм бил на косъм от ухапване. Мамбите и тайпаните са тънки, елегантни змии. Кобрата, когато стане по-възрастна, става по-голяма и по-тромава. Цената е много различна. Първо зависи от вида и възрастта. Колкото по-млада е змията, по-евтина е. Колкото по-стара става - по-скъпа е. Мамбите са внесени от Южноафриканската република. В последните години си ги поръчваме по интернет, вадим си там разрешителни от МОСВ, от ВМС и си ги взимаме от летище София", допълва Георги Еленски.

Заради безопасността, Георги предпочита да нощува в палатката при змиите, въпреки че досега не е имало инциденти или пък опити за кражба. Изложбата със смъртоносните влечуги остава във Варна до края на лятото.

 

Култура & LifeStyle

Спортните събития от деня

Гледай bTV на живо

Времетo