Браншовите организации на автомобилните инструктори се обявиха за сериозни промени при провеждането на изпитите за шофьорски книжки. Повод за това стана филма на bTV "Свидетелство за корупция", който показа как се купуват книжки от всички категории.

Фирмите, които предлагат обучение за шофьори, са разделени на два лагера. Браншовата организация на инструкторите е за нови регламенти и контрол над изпитващите. Организацията настоява теоретичният изпит да бъде на компютър вместо на хартия, но да се запази и правото на ДАИ да изпитва.

По-радикални мерки предлагат от Асоциацията за квалификация на автомобилистите в България (АКАБ). Те искат частна фирма да изпитва вместо държавата.

"Аз съм убеден, че ако беше прието предложението изпитването да излезе от държавата, автоматично корупцията щеше да излезе, защото там е предвидено възнаграждението да започва от хиляда и петстотин лева нагоре", заяви Красимир Георгиев, председател на АКАБ.

"Но една неправителствена частна организация това може да си го позволи, за разлика от държавата. Ясно е, че 380, 400 или 500 лева заплата е заплата, която не може да поема само ежедневните разходи." 

Според Красимир Георгиев по-големите фирми подкрепят идеята изпита да излезе от държавата.
"Лагерите са два - едните, които се занимават с уреждане на изпити, държат изпотването да остане в държавата. Защото се знае, че там, където има държава, има и корупция. Другите, които искат изпитите да не са корумпирани, да се вземат по честен начин, те са твърдо "за" изпитите да излязат от държавата", допълни той.

"Аз, като представител на бранша, смятам, че държавата е обявила война на редовните и качествените фирми в лицето на автомобилната администрация", констатира още Георгиев.

По думите му войната се изразява в това, че тези фирми, които ги видя цяла България, продължават да работят и да провеждат изпити.

Председателят на браншовата организация на автомобилните инструктори Йонко Иванов заяви, че неговата организация също иска сериозни, включително кадрови промени, в ДАИ. Йонко Иванов разкри, че ще има среща с министъра на транспорта и обеща след това да коментира позицията си.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето