Делото срещу бившия изпълнителен директор на "Булгартабак холдинг" Христо Лачев и съпругата му Мирела ще продължи на 1 октомври. Двамата са обвинени в данъчни престъпления. Според прокуратурата, Лачев е имал доходи, които надвишават декларираните от него.

Той бе освободен от длъжността "изпълнителен директор" на "Булгартабак холдинг" на 25 ноември миналата година на заседание на Надзорния съвет на дружеството.

На следващото заседание в Софийския градски съд се очаква да бъде представена допълнителна експертиза, тъй като вещите лица не можаха да отговорят на някои въпроси днес. Защитникът на Лачев - Васил Василев поиска експертите да отговорят дали подсъдимите са имали финансовата възможност да закупят имотите си, като този път се изчислят и доказателствата представени до този момент по делото. Според Василев експертите не са зачели средствата, които Лачев е получавал като възнаграждение от работата си в Булгартабак.
 
Вещите лица обясниха пред съда днес, че експертизата им представлява справка само на движението на паричния поток в брой на Лачев.

В обясненията си пред съда Лачев посочи, че през 90-те години, когато е работел в Русия, голяма част от парите, които е внасял в България, са били в брой. Това е било нужно, тъй като заради инфлацията е била много трудна обмяната на рубли в долари. През 2001 година, когато Лачев започнал работа в Булгартабак и в последствие инвестирал в бизнеса с недвижими имоти, е мислел, че няма да има нужда да си пази митническите декларации. Лачев добави, че три или четири лица са внасяли лични пари по сметките му, които той съхранявал в къщата си.

След края на съдебното заседание Васил Василев изрази мнение пред журналисти, че в обвинителния акт срещу Лачеви не е регистрирано престъпление. Според него е крайно време да спре практиката на прокуратурата да се образуват дела, които не издържат в съда и с които се залъгват хората.

Адвокат Василев посочи, че откакто главният прокурор Борис Велчев е встъпил в длъжност от всички дела заведени срещу политици единствено това срещу Владимир Кузов е с влязла в сила присъда. По думите му през миналата година прокуратурата и в частност данъкоплатците, са платили доста сериозна сума на оправдани лица.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето