Гражданите на страни-членки на Европейския съюз имаха право да гласуват за българските кандидат-депутати за Европарламента. Стотиците англичани във Варненско обаче демонстрираха пълна апатия. Едва двама бяха подали заявления, че възнамеряват да гласуват.

Стотина британски семейства си купуват къщи в община Аврен в бума на продажбите преди 4-5 години. Постоянно тук живеят около 50. Едва трима са подали заявление за евровота. Въпреки безразличието към изборите, англичаните често говорят за политика в кръчмата на Крис. Преди 4 години той идва в България да си купи къща за отпуските.

"Миналата година заради рецесията в Англия изгубих работата си в супермаркет и дойдох в България за шест месеца. После реших да остана и да се занимавам с бара. Често тук има политически спорове - най-много за военните ни в Ирак и Афганистан", обяснява Кристофър Фериър.
 
"В Англия винаги гласувах, но тук не съм наясно с политиката, защото не разбирам езика. Важно е да гласуваш, ако искаш промяна на обществото или системата", смята Брус Уилард.

Британците са апатични към политиката, дори към собственото си правителство.

"Стотици хиляди хора гласуват, един глас повече или по-малко няма значение."

В другата английска кръчма има викторина - много популярно забавление във Великобритания. Някои от въпросите са за политика - но британска. Посетителите не знаят, че могат да гласуват у нас, ако са живели през последните три месеца тук или в друга страна от Европейския съюз. От общината твърдят, че са разлепили уведомления на публични места.

"Не съм виждал подобна обява, не и написана на английски. Нищо не съм чул, но не съм и питал", признава Малкълм Бариер.

"Всички сме европейци, хубаво е да решаваме нещата заедно, всички държави, затова трябва да се гласува" е мнението на Барбара Тейлър.

И в самата Великобритания интересът към евроизборите е традиционно слаб. На предишния вот бюлетина пуснаха едва 38% от британците.

 

Повече за изборите можете да видите на www.izbori.btv.bg

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето