Прокуратурата в Хасково започна проверка на 45 избиратели от село Широка поляна, които са дописани в избирателния списък, след като са попълнили декларация, че през последните три месеца са живели на територията на България.

Широка поляна е едно от селата, където влиянието на ДПС е изключително голямо. Половината от жителите са изселници, които се връщат само на избори. За евровотът обаче законът не ги допусна да гласуват, което разбуни местните.

"Не е хубаво така - да ги разделяме хората на изселници и такива, защото те са български граждани, с пълни права в България, с лични карти, просто каквито права имам аз - такива права има и той - просто защо да им пречим на хората", смята кметът на село Широка поляна Юри Борисов. 

За да възстановят справедливостта, от секционната комисия, за нула време дописаха под чертата, 42 човека с двойно гражданство, което предизвика реакцията на партийните централи и задейства прокуратурата.

"Допълнително ни вписаха там, друго нищо няма.-А декларация попълнихте ли?-Не аз нищо не съм попълнил", заяви Захари Недков.

Председателят на СИК Муксин Ариф смята: "Това е грешка, човешка грешка според мен - Дали от РИК, дали от ГРАО, значи има допълнителна грешка."

Тепърва прокуратурата ще проверява дали списъкът под чертата е грешка, или престъпление.

 

Повече за изборите можете да видите в Izbori.btv.bg   

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето