ГЕРБ е първа политическа сила в България. Парламентарните избори ще засилят още повече позициите на партията. Това беше част от коментара на неформалния лидер на ГЕРБ Бойко Борисов за резултатите от парламентарните избори. Младите, работещите, успелите и хората, които искат да се върнат децата им, избягали в чужбина - такъв портрет на избирателя си нарисува ГЕРБ.

"Бихме ги и този път! Наслушах се на какво ли не - че сме партия за един ден, че след първите избори, повече няма да гласуват за нас. Отново сме първа политическа сила. Преди две години бяхме пак първа политическа сила. Благодаря на хората. Мисля, че от тук нататък ще започне промяна в страната!", категорично заяви Борисов.

Според него, ако резултатите от евровота се повторят и при националния, ще се стигне до твърде шарен парламент, което ще бъде вредно за страната. В същото време се въздържа да бъде категоричен за сценарий за бъдеща коалиция на партията му.

"Ние на Синята коалиция им предложихме още на президентските избори да направим коалиция. Ние още тогава им протегнахме ръка и не сме я прибирали. Сега нашите анализатори ще разгледат как сме се представили ние, как са се представили те - тогава бихме дали отговор."

В първите часове след края на изборния ден Борисов призова Председателя на ВАС Константин Пенчев да обяви кой му е оказвал натиск по време на предизборната кампания и в работата на съда по случая с регистрацията на Синята коалиция.

"След като на най-висшия съдия в държавата е имало кой да упражни натиск, представете си какво е било днес по секциите. Да каже кой е бил. Опозицията не сме. Остават двама, да каже кой."

До 20 дни кандидат-депутатите и експертите на ГЕРБ ще са готови с проектозакони, които да гарантират изпълнението на програмата на партията в бъдещото управление, обяви Борисов.

Управляващата коалиция като цяло се справи доста добре в резултата от изборите за Европейски парламент. Това гласи оценката на премиера Сергей Станишев. Той също постави пред партията си целта да постигне по-високи резултати при една по-висока активност на изборите за национален парламент.

Социалистите отрекоха тезата, че резултатите от вчерашния вот дават точна картина за предстоящото разпределение на силите на националните избори и че със сигурност шест партии, подобно на Европейския парламент, ще изпратят депутати и в родното Народно събрание. В часовете след изборния ден лидерът на БСП Сергей Станишев обединяваше в едно оценките и прогнозите си за ГЕРБ и за Синята коалиция.

"Все по-ясно става, че ГЕРБ и Синята коалиция ще бъдат в коалиция. Вече заплашиха, че ще сменят управителя на БНБ във време на финансова криза. Говори се за АЕЦ Козлодуй и за спиране на строежа на АЕЦ Белене", смята Станишев.

По думите на Станишев най-лошият сценарий за страната би бил безвластие в следващите месеци. Не отрече огромния риск, който би представлявал един служебен кабинет.

"Служебно правителство без парламентарна подкрепа, какво може да направи, освен да готви нови избори."

Коалиция за България не би участвала в коалиция, която е вредна за страната. Не се страхуваме да бъдем опозиция - това беше част от коментара на Станишев за възможни политически конфигурации в новия парламент.

Според ДПС опитът за структуриране на дясното политическо пространство е големият плюс, който беше постигнат в тези избори. Посочените примери бяха успеха на „Лидер” и разгръщането на Синята коалиция. Резултатите на ДПС бяха определени от лидера й като изключително добри и според заложените цели. Доган беше изключително остър в тона си към ГЕРБ, политиката и неформалния лидер на партията.

Задълбочаването на кризата диктува създаване на правителство с кратък живот, вероятно около една година - такава перспектива очерта Ахмед Доган пред бъдещото управление.

"Следващият кабинет ще бъде твърде условен. Няма да има ясна, категорична програма от гледна точка на дефинирани приоритети на една политическа сила. Следващия кабинет вероятно ще бъде антикризисен", смята Доган.

ДПС разчете в резултатите от евровота липсата на реална алтернатива на Тройната коалиция.

"Мутризацията на политиката, имам предвид хора с неопределено битие се качват на лодката на властта и започват да дават акъл. Как се прави политика? На къде вървим? Ако точно в точно тоя етап подобни хора имат претенциите да станат премиери, за какво става въпрос."

Доган, също като Сергей Станишев, отрече възможността изборите за НС да копират резултатите от евровота. И също прогнозира парламент с усложнени форми на коалиране, в който дори три политически субекта няма да са достатъчни за съставяне на кабинет. В коментар на твърденията, че ДПС е продавала свои гласове на коалицията на "Лидер" и Новото време, Ахмед Доган отговори, че "Лидер" е политически феномен, съюзът е с ясен профил и ясни цели - и при възможност ДПС би ги подкрепил.

Позитивната кампания е причината за пробива на "Лидер" и Новото време - оценката е на ръководството на младата формация. А прогнозата им е за далеч по-висок процент гласове на парламентарните избори. Те заявиха готовност за преговори за бъдещи обединения.

Водачът на листата на коалицията Емил Кошлуков отбеляза, че по-малките партии като "Лидер" и Новото време ще бъдат основата на по-широко обединение.

"Бихме се радвали да намерим нови партньори", заяви Кошлуков.

"Лидер с Новото време ще има един евродепутат! Мисля, че това е награда за четири седмичните ни усилия по време на кампанията", каза Мирослав Севлиевски.  

Христо Ковачки съобщи: "Нямам желание и амбиции да се занимавам с политика, а ще остане в ролята на експерт, който ще помага на "Лидер" и Новото време и ще се занимавам с бизнеса си."

В коментар на твърденията за провеждане на т.нар корпоративен вот, Христо Ковачки заяви, че е потърсил подкрепата за изборите на своите колеги, така както лидерът на БСП Сергей Станишев се е обърнал към всички граждани и Държавната администрация за подкрепа, а Столичният кмет се е обърнал към жителите на София.

"Купуват гласове тези, които не могат да спечелят доверието на хората. Аз съм работил повече от 20 години в колектив от 2500 човек и 6 години съм бил директор на този колектив. Днес нямам нужда да купувам гласове, защото имам тяхното доверие."

Повече за изборите можете да видите на www.izbori.btv.bg

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето