Пресконференция на партия ГЕРБ след евровота. Лидерът Бойко Борисов отговори на въпроси на различни медии в НДК:

"Първо, искам да благодаря на всички мои колеги, които изнесоха тази тежка кампания и да пожелая успех на тези дами и господа от ГЕРБ, които избрахте да станат част от ЕНП и да отстояват интересите на България. (...) Резултатите от евровота и в друга страни са гаранция, че дясно-центристките сили ще управляват в Европа. Нека да изчакаме и следващите избори, защото те са изключително важни. Да се надяваме, че тогава вотът срещу тройната коалиция ще е по-голям".

Профилът на нашия избирател

отдавна е ясен – младите, хората на средна възраст, успелите и работещите хора и тази част от възрастните, които искат децата им да се върнат от чужбина или просто да живеят по-добре.

В два района само, в София, Синята коалиции има повече гласове от нас и в "Изгрев" – БСП. Гласовете от България са повече и сме победители. Бихме ги и този път.

Отново сме първа политическа сила, както и преди две години. Какво повече искате да ви докажа. 100 и кусур годишна партия превърнаха цялата си кампания срещу един човек – Борисов.

Мога да кажа, че промяната е дошла

Те не спряха с компромати и срещу мен и срещу колегите и срещу партията. Те извадиха лъжи и ги пуснаха в обръщение – никога не съм казал, че пенсионерите са лош човешки материал. И сега последният им клип, че пенсионерите ще им вземе пенсиите. Практиката показват, че колкото повече компромати вадят срещу нас, толкова повече печелим.

Какво разбирате под вяла кампания? Колегата Цветанов, колеги не са се прибирали 20 дена, обиколиха цяла България. Аз съм казвал, че не сме лидерска партия.

Ние на Синята коалиция им предложихме още на президентските избори за коалиция. Още тогава сме им протегнали ръка и не сме я прибирали. Нашите анализатори ще разгледат нашите и техните резултати и тогава бихме дали отговор – ние сме готови винаги на диалог. Мисля, че със 150 хил. гласа имаме повече, показва един устойчив ръст на партия ГЕРБ. Ние почнахме с НДСВ заедно, а те се радват на един депутат.

Когато бях на дебата с премиер Станишев казах кои са нашите национални приоритети - еврозоната, европейските фондове и енергийните проекти, са национални интереси и не би трябвало при тях да има политическа окраска. Нито едно от тях не беше възприето, върнаха Вълка в София, протегната ръка беше отритната.

С днешния резултат силата на ГЕРБ ще нарасне, защото хората ще разберат, че имаме реален шанс да преборим Тройната коалиция.

Меглена Кунева издърпа гласовете на НДСВ. Надявам се те да преразгледат своята политика. Аз съм убеден, че ще бъдем болшинство. Освен това съм убеден, че съдебната система, МВР и ДАНС ще поработят върху купуването и продаването на гласове”.

На въпрос дали е компетентен да управлява България

Борисов отговори: "Ако се наложи  - аз няма да управлявам сам, а с всичките тези хора. И надали предшествениците ми са имали много дълъг стаж. Така че всички ще се учим, включително от грешките. Това е нормално. Ние за разлика от тройната коалиция се борим сами и искаме да носим отговорност сами".
 
Лидерът на ГЕРБ каза още: "Видно е, че ние победихме. Имаме 20-30 дни до следващите избори. Хората ще подредят и ще кажат дали трябва, дали можем и дали ще управлява едно такова правителство". "Аз няма да водя листа за депутати - напомни Борисов. - Аз съм си оставил варианти за действие и могат да избера най-добрия – и за държавата, и за партията. Обещава, когато взема решение, да ви кажа".

За коалиция с "Атака” Борисов подчерта:

"Много ясно и не веднъж съм изразявал позицията на партията, взета от колективния орган – с много от действията си колегите направиха неприемливи варианта за коалиция. За съжаление няма как да направим с коалиция с тях. Това не значи, че та са ни врагове или противници. Надявам се на следващите избори българите да гласуват повече".

За националния вот

"И да бях здрав пак нямаше да участвам в пътувания, защото имам много работа, която трябва да свърша в София. Считам, че хората, ако не са се убедили защо трябва да гласуват за нас, надали ще стане с клипове и билбордове. Имаме си програма, имаме си експерти и експертни групи. Всяка група трябва да изготви проектозакони, които да внесем още първия ден на новия парламент".

Изпратих най-добрия отбор там (в Европарламента – бел.ред.), но тук сме си оставили достатъчно хора, които да участват в нашия парламент, допълни той.

"Няма да излъжем избирателите по отношение на поетите ангажименти, антикорупционната политика, инвестиране в българското образование и другото, което е да върнем доверието на Брюксел към България. Това са водещите за нас неща", коментира от своя страна Цветан Цветанов.

 

Повече за изборите можете да видите в Izbori.btv.bg