Поглед към евровота отвисоко.

В небето над Врачанския балкан кръжат парапланери. Подхождайки към старта с оборудване над 20 килограма, участниците в състезанието "Околчица оупън" нямат търпение да изправят крилото във въздуха и да стигнат небето. Има ли дилема да са горе или долу в този момент?

"Определено предпочитам да направя един полет, отколкото да отида да гласувам", заяви Валери Цветанов, инструктор по парапланеризъм.

Валери е обучил много кандидати за летене с парапланер, но сред тях няма политици.
"Заети са с други неща политиците, аз знам, че има политици, които са се занимавали с парашутизъм, не с парапланеризъм, но когато са били млади - на 18-20 години", коментира той.

Практикуващите този спорт казват, че изживяването е неописуемо и дори поучително.

"Красива държава имаме, хубава, и ще бъде добре да се съвземе и да живеем в нея мирно, спокойно", сподели един от авантюристите Евгени Цонев.

Споделят още, че дължат на парапланеризма много, включително и успеха в професията.
"Да е спокоен човек, това е важно, да мисли правилно и да не прави глупости, да има, както казват англичаните, "комън сенс", здрав разум, това е нещо, което липсва в нашата политика", казва Христо Джамбов.

Някои са категорични, че днес няма да стигнат до урните, други след полета поемат към своята избирателна секция.

Препоръката към новите евродепутати е да намерят време, макар и само за един скок с парапланер. Тогава може би ще разберат, че България е кауза, която не бива да се пропилява.  

 

Повече за изборите можете да видите в www.izbori.btv.bg