Граждани организираха протест срещу финансовите институции у нас и тяхната кредитна политика. Те настояха банките веднага да свалят лихвите по заемите. Протестиращите се събраха в центъра на София и опитаха да привлекат минувачите към своята кауза.

Докато през 2007 г., когато хората масово теглиха ипотечни кредити и банките се надпреварваха кой ще предложи най-ниската лихва, днес ситуацията е различна. Ако преди три години лихвите по ипотечните кредити удариха абсолютното дъно от 6.25% в лева и 5.9% в евро, днес средният лихвен процент по жилищните кредите в левове е 9.81, а в евро - 8.21 на сто.

Ние сме убедени, че само с протести вън, на улицата, може да се окаже натиск върху банковите институции да променят лихвите като ги намалят. И държавата нищо не предприема. Кой тогава може да защити българския народ? Единствено, когато българите се самозащитим, самоорганизираме”, заяви Светлозар Николов, от Организация за Обществена самозащита "Едно".

Въпреки че представителите на медиите бяха повече от протестиращите, протестът все пак се състоя. Протестното шествие привлече вниманието не само на потърпевшите българи.

Протест ще има всяка събота по обяд в продължение на месец.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето