Канадски учени откриха защо хората стават тъжни и меланхолични, след като се откажат от пушенето, пише в. "Кориере дела сера". Причината била в специфичен ензим, който екипът от университета в Торонто успял да идентифицира.

Никотинът, както е известно, е един от основните причинители на преждевременна смърт, която може да бъде избегната със загърбването на вредния порок. Но проблемът на хората, които се опитват да откажат цигарите е, че 50% от тях отново запалват на третия ден, след като ритуално са хвърлили „последния” пакет в коша.

Предишни изследвания установиха коварното свойство на никотина да кара мозъка ни да отделя допамин, а той е невромедиаторът на удоволствието, който води до пристрастяването като при най-безпощадните наркотици. Но според най-новото канадско проучване, цигареният дим подлата на въздействие и други ключови невронни връзки.

Никотинът влияе върху ензима моноамин-оксидаза тип-А (Мао-А), който метаболизира химическите съставки, определящи настроението ни. Когато се увеличи концентрацията на Мао-А в съответните дялове на човешкия мозък, следват депресивни процеси. А точно това се получава, когато пристрастените се откажат от цигарите.

Проучването тествало 24 пушачи в добро здравословно състояние. Половината изпушвали между 15 и 24 цигари на ден, а останалите – над 25. Повишените нива на Мао-А били потвърдени в най-силна степен при по-страстните пушачи, след като спрели никотина. Така че от ключово значение е, бъдещите изследвания за отказване от тютюневите изделия да бъдат съсредоточени върху медикаменти, които да регулират ензима на "мрачното настроение", за да бъде по-ефективно освобождаването от никотиновата зависимост.