Днес се провеждат избори за Европейски парламент в Словакия и Кипър. В Италия, Латвия и Малта заедно с евровота, ще се състоят и избори за местни органи на властта.

Избирателите от Европейския съюз, които са 375 милиона, не гласуват в един ден. Изборите за евродепутати започнаха първо във Великобритания и Холандия на 4 юни. Ирландия, заедно с Чехия гласуват на 5 юни. Останалите 19 страни-членки, заедно с България ще гласуват в неделя - на 7 юни.

Официални резултати от изборите за Европейски парламент у нас няма да бъдат оповестявани преди приключването на избирателния процес в страните от ЕС, които гласуват в същия ден.

Съгласно писмо от Генерална дирекция "Правосъдие, свобода и сигурност" на Европейската комисия, държавите от ЕС нямат право официално да оповестяват резултатите от преброяването на гласовете до затварянето на секциите в държавите от Общността, чиито избиратели гласуват последни.

В съответствие с тези разпоредби никакви резултати - първоначални или частични, не могат да бъдат оповестявани от органите по произвеждане на изборите в България преди затварянето на избирателните секции във всички държави от ЕС. На практика това означава до 22.00 ч. централноевропейско време (23.00 ч. местно време) на 7 юни, когато ще бъдат затворени избирателните секции в Италия и Полша.

Целта на наредбата е да гарантира, че ранното оповестяване на резултатите в една държава от ЕС няма да повлияе по какъвто и да било начин на вота в друга държава от Общността, в която гласуването все още не е приключило.
 

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето