В натоварения градски трафик на почти всеки шофьор му се е случвало да използвана клаксона на колата си.

Марио Николчев е професионален шофьор от 15 години. При няколко дни получава най-куриозният акт в кариерата си - неправомерно използване на клаксон.

"Бях спрял на патриарха, за да взема мои колеги, но тъй като те не ме виждаха им бипнах така леко с клаксона, за да ме видят и дойде полицая, взе ми документите, като ми каза, че от 20 години не бил писал такъв акт, но на мен ще ми напише", разказва Николчев.

Член 30 от закона за движение по пътищата гласи: "Използването на звуков сигнал в населените места е забранено, освен за предотвратяване на пътно-транспортно произшествие".

След дълго обикаляне на улиците на София единственият знак, който забранява използването на звукова сигнализация открихме в двора на звукозаписно студио.

Полицаят, написал акта, е изпълнил нареждането на своя началник. В следствие, на което се получила и конфузна ситуация.

"Той вика: Абе, момче аз не знам по какъв член. Трябва да видя в правилника, гледа, гледа, но не намери. И се обади на колега, за да го пита по кой член да ми го напише. Защото той в тази си дълга кариера, изглеждаше човек на над 50 години не е писал такъв акт. Акт, не фиш", продължава разказа си Николчев.

За миналата година от общо 800 хиляди акта, издадени в цялата страна, за неправомерно използване на клаксон са съставени 259 акт. Законът дава право на полицая да прецени сам кое е неправомерно използване на звуков сигнал.

"Спрял е пред блока, надува клаксона, за да слезе приятелката, жена му, детето...Това вече е нарушение", коментира главен инспектор Стойчо Константинов, началник сектор в "Пътна полиция".
 

От "Пътна полиция" препоръчват, ако шофьорът преценява, че е използвал звуков сигнал внимателно, без да смущава останалите участници в движението да подаде жалба.

Посетихме кръстовището, на което Марио Николов е бил санкциониран. Само за няколко минути камерата ни запечата десетки много по-груби нарушения, за които по една или друга причина шофьорите не бяха санкционирани.

 

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето