Зрелостниците са изкарали най-високи резултати на матурите по чуждите езици, а най-слаби - по география. Тази година за първи път младежите можеха да проверят оценките си и чрез sms.

"Най-високият връх на Рила е Еверест. Тук се намират Седемте Рилски езера: Окото, Бъбрека, Сърцето, Мозъка, Ухото, Носът и Устата. 

Животинският свят е предимно от говеда. В Рила животните са защитени от "Червения кръст".

Тези твърдения не са шега, а отговори на дванадесетокласници на матурата по география. Затова не е изненада, че най-голям процент слаби оценки има по този предмет, избран за втори изпит от почти половината младежи. Всеки пети от явилите обаче има двойка.

"Над хиляда зрелостници са решили, че в Дунавската равнина се отглежда не пшеница, а ориз, а 11% са решили, че нос Калиакра и Мадарският конник са в Родопите. Това да ви кажа не е никак смешно. Нос Калиакра няма как да е в Родопите, там няма море", коментира министърът на образованието Даниел Вълчев.

11 506 зрелостници са получи оценка "слаб" поне на една от матурите. От тях хиляда 643 младежи имат двойки на двата изпита.

Тази година по-ниски са и резултатите по математика.

Все пак 14 504 души са изкарали отлична оценка, като 8 591 от тях са с по две шестици.
Най-високи са оценките от матурите по чужди езици. Повече шестици има и по история, философия, химия и физика. 

Средният успех по български език и литература е като миналата година. В топ 10 на училищата с най-високи оценки по БЕЛ попадат предимно гимназии от София.

А сред най-слабите са професионални училища.

"От всички 6000 двойки, 5000 са в професионални гимназии, така че още следващата седмица ще направим едно по-сериозно обсъждане на този въпрос и какви мерки да бъдат предприети", заяви Даниел Вълчев.

15% от зрелостниците не са издържали държавните изпити и ще се явят на поправителни през септември.  



Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето