Учениците трябва да ходят на училище в прилично облекло или с униформи. Родителите ще подписват документ, че са запознати и съгласни с правилата за дисциплина в час. Това предвиждат промени в Правилника към Закона за Народната просвета, подготвени от Министерството на образованието.
 
Част от тях бяха предвидени в новия закон за училищното образование. Проектът от два месеца е в Парламента, но все още не е разгледан. Промените в Правилника регламентират по-строги правила за дисциплината в училище, правата и задълженията за ученици, учители, но и за родители.

Забранява се на учениците да играят хазарт, да пушат и да пият алкохол, да носят оръжие и други опасни предмети. При нарушения, една от санкциите е работа в училище извън часове. Отново се въвежда оценка за поведение.

Учителите ще имат право да гонят от час ученици, които пречат на урока. Нарушителите няма да имат право да напуснат сградата на училището. Всяко училище само ще изготви правилата за дисциплина.

Когато записват децата си родителите ще подписват декларация, че са запознати и съгласни с учебния план и разпоредбите. Те трябва да съблюдават дали детето им ходи на училище в облекло според добрите нрави.

Децата до 4 клас няма да повтарят клас, но ще им бъде осигурена допълнителна помощ извън часовете. Ще бъдат въведени и правилата за кариерно развитие на учителите. Промените ще бъдат разгледани от правителството следващата седмица.

Въпреки че депутатите няма да успеят за разгледат новия закон за училищното образование дори на първо четене до края на мандата, с промените в правилника по-строгата дисциплина в училище ще станат факт от 15 септември.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето