До месец Дисциплинарна комисия ще реши как да накаже служителя, който вчера пусна гласов сигнал за въздушно нападение, вместо сирената по случай 2 юни в Пазарджик.
 
Сиренната система, с която България разполага позволява да се пуска освен акустичен и гласов звук. Акустичните звуци са три вида, а гласовите – единадесет, в зависимост от опасността. На 2 юни трябва да звучи само акустичен звук на сирена от вида "въздушно нападение". Служителят от Пазарджик обаче пуска и гласов звук.

"Той обърква акустичния сигнал с другата икона, която е за глас, задействайки тази икона се избира съответното гласово съобщение според опасността. Той избира нападение въздух активира, завъртва ключа и се чува гласов сигнал - внимание , внимание въздушно нападение", обяснява Диана Стойнова, директор на дирекция "Комуникационни и информационни системи". 

В такива случаи може да се натисне бутон Стоп, което отменя командата. Другия вариант е дежурният служител да се включи на живо по микрофона и да се извини на гражданите за грешката си. Вчера в Пазарджик това не се е случило и служителят ще бъде наказан.

Според разчетите, до края на 2011 година системата за ранно предупреждение ще работи в цялата страна. Това означава, че във всяко населено място ще се чува глас, който съобщава каква е опасността. При необходимост дежурните служител ще се включват на живо по микрофони, за да дават напътствия.

Системата се самотества. На територията на София това се случва всяка сутрин в 7 часа. Така ежедневно се следи техническото състояние на съоръженията.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето