В четвъртък започва гласуването за новите европейски депутати. В следващите четири дни гласоподавателите в 27-те страни членки ще изберат своите представители в Европарламента.

Въпреки медийната кампания обаче социологическите агенции продължават да отчитат много слаб интерес към изборите. Предизборните клипове, които призовават европейците към урните, сякаш не попадат на верния адресат. Апатията към тях е повсеместна.

Евродепутати в Брюксел смятат, че все още малцина осъзнават реалната власт на този парламент. Обикновените граждани обясняват най-често своята апатия с недоволството от несполуките на националните правителства.

Хората не виждат какво могат да променят с гласа си. Особено обезверени са те днес, в разгара на световната икономическа криза.

"Затова всъщност Европейската комисия беше неефективна в първите осем-девет месеца. Тя беше оставила дебатите "Как да се справим с кризата" на страните членки. Комисията не пое в достатъчна степен отговорността си и не действаше като единна Европа срещу финансовата криза", коментира Карел Лано от Центъра за европейска политика.

 

Още - в www.izbori.btv.bg 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето