1 USD
1.83027 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,726.2

България ще има нужда от МВФ само при неблагоразумна икономическа политика

БГ Бизнес
 

Това коментират икономисти и добавят, че повече яснота по въпроса се очаква през август-септември

България би имала нужда от споразумение с Международния валутен фонд, ако правителствата - настоящото и бъдещото, не могат да провеждат благоразумна икономическа политика. Така икономисти коментират появилите се мнения на политици, че страната ни има нужда от договореност с фонда. Според експертите яснота по това, дали ни е необходим МВФ, ще имаме през август-септември.

От услугите на МВФ се ползват страни, които не са успели да провеждат добра политика и са я закъсали. Това твърди Георги Ангелов и не подкрепя появилите се предложения за подписване на споразумение с фонда. Основният му мотив е, че ако подпишем предпазно споразумение с МВФ, при което да не ползваме средства, това няма да позволи на финансовата институция да ни наложи необходимата дисциплинираща политика и така ще обезсмисли споразумението.

"Иначе наистина ако България се нуждае, ако България не може сама да води благоразумна икономическа политика, то фонда ще дойде, искаме или не искаме, то това е неизбежно", смята Георги Ангелов, Старши икономист към Институт "Отворено общество".

Факторите, от които зависи това, според икономиста са предизборните харчения на настоящия кабинет и разходите, които ще направи новото правителство. Ангелов обаче твърди, че все още с малки корекции в разходната политика, може да бъде съхранен баланса в бюджета.

"Сега ще разберем дали нашите политици могат да се дисциплинират сами. Ако не могат, тогава фондът ще дойде да ги дисциплинира."

Дисциплинирането обаче означава изпълнението на тежки и непопулярни мерки, като съкращения например. Затова, според икономиста, би било най-добре да се справим сами.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето

 

Тагове

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии