Мирен протест събира животновъди пред сградата на Министерството на земеделието и храните в 12 ч. Фермерите ще настояват да получат полагаемите им се средства за отглеждани животни.

Представители на Браншовия съюз на животновъдите в България предупредиха, че се очаква протест да има всяка сряда от тук нататък. "Не очакваме нищо от правителството. Вече загубихме надежда, че то може да направи нещо за нас, но искаме да напомним, че съществуваме и да покажем, че животновъдите имат гражданска позиция", заяви Атанас Атанасов, член на организацията и бивш фермер.

Атанасов посочи, че в началото на годината е бил принуден да продаде всичките си животни поради финансовите затруднения при отглеждането им.

"Има огромни разминавания в данните, постъпили в Разплащателна агенция и в Националната ветеринарномедицинска служба. Фермери с по няколкостотин животни имат регистрирани в системата за разплащане само по няколко глави добитък", посочи Иван Чалъков, зам.-председател на Браншовия съюз.

Председателят на съюза Йордан Каймаканов поясни, че до момента идентификационната система не е започнала да работи и не може да се разбере кой животновъд колко глави добитък отглежда и каква субсидия е получил за тях.

"Липсва и контрол върху количествата произвеждано мляко. Няма данни за произхода на животните и за здравното им състояние", допълни Каймаканов.  

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето