На Деня на детето едно 9-годишно момче от Варна помоли за помощ. Михаил Гайдаджиев вече повече от година е в будна кома. С активна рехабилитация лекарите дават надежда за пълно възстановяване.

Съучениците на Михаил го поздравиха с първи юни и му пожелаха пълно възстановяване.

През април миналата година Мишо, който е диабетик получава силно главоболие. Оказва се, че вирусен енцефалит е засегнал главната част на мозъка, имало е опасност и за дихателната и сърдечната дейност. Детето е в мозъчна смърт седмица и половина, след това - в будна кома.

"Първите два месеца бяха много критични - с високата температура, гърчовете непрестанни, започна почти целият да се изкривява, крайници, устичката", каза Елена Гайдаджиева, майка на Михаил.

Обнадеждаващото е, че има голям напредък в сетивността и реакциите на момчето. За да се възстанови, са му необходими около 50 хиляди лева за две години - за логопед и рехабилитация два пъти на ден.

"Това е, което наистина му помага и това, от което има нужда. Просто не трябва да спираме до тук, трябва да продължим напред - година две, колкото е нужно, за да стигне до 100 процента възстановяване, защото и това е възможно", каза Елена.

"При една още по-активна рехабилитация би могло да се стигне до едно много добро възстановяване, да не кажа дори и влизане отново в клас", прогнозира Мая Шумкова, рехабилитатор.



Ако желаете да помогнете на Михаил, банковата сметка за набиране на средства е:

BG48RZBB91551022990017 Райфайзенбанк

За повече информация - Елена Динкова Гайдаджиева, майка на Мишо:
0895 33 44 18

 

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето