Над 3 тона суджук изядоха днес в Горна Оряховица. Произвежданият в района колбас се отличава със специална подправка. Ценителите на месния деликатес изпълниха Градската градина на Горна Оряховица.
Да вкусят от столетната рецепта се събраха не само хора от Горна Оряховица, но и гости на града.
"Лукът за столицата е правен в Самоводене, медът в Мусина, а суджукът са го правили тука в Горна Оряховица. Ние идваме да си го опитаме", разказва Димитър Енчев.
"Хапнеш, сръбнеш, веселиш се. Дай един суджук, дай една бира, дай туй. Хапваме си и си сръбваме. Пенсионери сме, с туй са занимаваме", продължава Георги Савов.
Неусетно в компанията на приятели, с чаша вино или бира в ръка, днес се стопиха над 3 тона суджук. Майсторите на колбаса отклоняваха въпроса за тайната подправка, която използват.
"Ний, балканджиите си пием ракийцата със суджук, в полето си пият винцето, тука в Горна Оряховица биричката върви със суджук", казва майстор Иван Христов.
Ароматът на метнат върху скарата суджук ще остане и в спомените на много чужденци, чието първо идване в страната ни съвпадна с вкусния празник.