Спират плановия прием на деца в клиниките в София. Причината - в грипната епидемия педиатриите са препълнени и легла за спешни случаи няма. До това решение се стигна след репортаж в bTV Новините, който показа как семейство обикаля с часове през нощта, за да приемат детето им в болница.

Преди месец на семейство Кирякови от София се наложи да минат през 3 болници, докато се намери място за малката Кристина, болна от пневмония. След репортажа по bTV здравното министерство образува проверка по случая.

Според проверката на министерството всички болници, които са върнали детето, всъщност са направили всичко възможно, за да му помогнат, но просто леглата не достигат. Особено тежко е положението през зимата, когато грипът е в разгара си. Затова от тази седмица в детските клиники трябва да се прекрати временно плановия прием. Така ще се освободят легла за спешни случаи, смятат от министерството.

Ако и тази възможност е изчерпана, тогава болницата трябва да пренасочи пациента в друго лечебно заведение, в което има свободни легла. Кой и как ще разбира това обаче не е ясно.

В очакване на по-добра организация малката Кристина вече е здрава. Наскоро е празнувала и първия си рожден ден, но родителите й няма да забравят ужаса на скитането през нощта по болниците.