За да се осигури безопасността на плажуващите и да спрат злополуките с джетове, от Асоциацията по водно спасяване в Бургас настояват спешно да бъде приета наредба, която да регулира ползването им.

Част от изискванията им са водните мотори да се ползват в коридори на километър извън зоните за плуване, да се въведе ограничение за мощността им, да се използва задължителна екипировка, а желаещите да ги карат, да бъдат предварително проверявани за употребата на алкохол.

Концесионери и спасители по Южното Черноморие настояват правилникът да бъде приет преди началото на активния сезон.

Съпредседателят на Асоциацията по водно спасяване в Бургас Николай Иванов коментира проблема така: "Масово по големите курорти - Слънчев бряг и нататък, се пускат млади, направо деца - на по 12-13 години, които се качват да карат тези мощни превозни средства и стават доста инциденти и наранявания".

Въпреки че на някои от плажовете използването на джетове е забранено, трудно могат да се спрат нарушителите.

Георги Николчев, зам.-областен управител на Бургас добави: "Частни джетове навлизат в акваторията, която се охранява от концесионерите, върху хората, които свободно си плуват или по плажа си вървят".

Летовниците искат по плажовете да има повече водни атракции, но често не си дават сметка, че мощните машини са трудни за управление.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето