Стотици хиляди българи работят легално или нелегално в другите европейски държави, а колко от тях губят работата си там и се връщат у нас, не се знае. Много малко са тези, които се регистрират в бюрата по труда, съобщиха за bTV от Aгенцията по заетост.

Оказва се, че в Испания, например, обявите предлагат работа, изрично, само на испанци, а в Гърция са намалили почти наполовина заплащането на домашните помощници. И във Великобритания, където безработицата достигна най-високите си нива от десетилетия, британски строителни работници протестираха срещу наемането на чужденци. У нас безработицата е само 7%, а свободни работни места има.

В момента в България се търсят работници в селското стопанство за по 500 лева и строители за по 700 лева. Туризмът е най-подходящия сектор за тези, които са решили да се връщат от чужбина, заявяват още от Агенцията по заетостта.

Ако са се осигурявали в чужбина, при загуба на работа, българите имат право на тримесечно обезщетение от чуждия работодател, както и на признаване на трудовия стаж там, което да му формира по-висока пенсия тук.

През април в България са обявени 15 хиляди свободни работни места, от които близо половината са останали незаети. Това означава, че за безработните, които се връщат у нас работа има. Друг е въпросът дали тези, които са живели, до неотдавна, с по 1000 евро на месец ще искат да работят срещу 500 лева у дома.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето