Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост е и важен ден за българската бойна авиация. Това каза в 24-та вертолетна авиобаза "Крумово" премиерът Сергей Станишев, след като изгледа демонстративните полети на българските изтребители, които участваха в авиофестивала "Небе за всички".

Премиерът съобщи, че днес официално приключва договорът между българското правителство и Руската самолетостроителна компания /РСК/ "МиГ", подписан през април 2006 година, за възстановяване и удължаване на летателния ресурс на 16 български изтребители МиГ-29. Станишев допълни, че "животът" им е удължен с по 4000 часа, което по думите му означава, че те могат да служат до след 2030 година.

Това, допълни премиерът, позволява те да поемат допълнителни и важни задачи, да гарантират националната сигурност и да доминираме над въздушното пространство на България. Сергей Станишев припомни, че при изпълнението на договора е използван капацитетът на пловдивския авиационен завод "Георги Бенковски".

Представител от ръководството на корпорацията "МиГ" благодари на българските си колеги за успешно реализираната програма и подари на премиера Станишев макет на МиГ-29. През втория ден на седмия Международен авиационен фестивал "Небе за всички" участваха екипажи от авиобазите в Крумово, Граф Игнатиево и Безмер. Поединично и в група българските асове извършиха демонстративни полети с изпълнение на фигури от висшия пилотаж и сложен пилотаж на малка височина.

Стотици граждани имаха възможност да наблюдават полети с вертолетите БЕЛ-206, Ми-24, Ми-17 и "Кугар" и със самолетите МиГ-21, МиГ-29 и Су-25. През цялото време имаше и наземен показ на авиационна техника и въоръжение. Във въздушните демонстрации участваха и групи от Сърбия, Турция и Франция.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето