Представители на здравното министерство, здравната каса и фирми производители ще преговарят днес за цените на инсулина. Новият лекарствен списък трябва да влезе в сила от 1 юни. По време на срещата пациенти ще пият вода пред министерството, въпреки уверенията, че инсулин в аптеките няма да липсва. Сдруженията на пациентите протестират срещу новите условия на финансиране от страна на държавата.

Осемгодишната Маргарита е много заета - между уроците, гимнастиката и дългите сесии шах, тя трябва да намира време и да следи нивото на кръвната си захар. Подобно на още 3000 деца в България тя е зависима от инсулина.

"Снощи ме попита: "Мамо, аз какво ще правя, ще умра ли?" Нормално ли е едно 8-годишно дете да пита: "Мамо, аз ще умра ли?", недоумява Яна Христова, майка на Маргарита.

Причината за тревогите в семейството на Марги, както и на всички болни от диабет в страната, е по-ниската цена на инсулина в новия лекарствен списък. Заради този ход на здравното министерство една от най-големите фирми производители отказа да подпише договор с касата.

"По тази причина още преди 1 юни много аптеки отказват да дават инсулин на нашите пациенти. Преди три дни изписах рецепта на госпожа Логофетова, оказа се, че тя с мъжа си е обиколила осем софийски аптеки и инсулина, който аз съм изписала, го няма", обяснява д-р Радка Савова от Университетска детска клиника София.

От министерството обаче твърдят, че проблем няма

и хората няма да останат без инсулин, защото касата ще плаща един от тях - най-евтиния. Така, ако държат на безплатното си лечение, много диабетноболни ще трябва да преминат на този медикамент. Според лекари обаче промяната на лечението крие големи рискове. Най-застрашени са бременните, при които еднаквите нива на кръвната захар са жизнено важни.

"Само тогава няма усложнения при плода, детето се ражда нормално, няма риск от спонтанни аборти, няма риск от вътреутробна смърт на плода. Няма риск от усложнения на майката - от ослепяване и хипертония и други такива. Играта на кръвната захар по време на бременност повишава този риск", отбелязва д-р Катя Тодорова, ендокринолог.

От Министерството на здравеопазването обвиниха фирмата производител в опит да рекетира държавата. Търговците отговориха, че цената на инсулина в България е най-ниската в Европа. А докато министерство, производители и здравна каса преговарят, пациентите могат да избират между друг инсулин или по-високи цени.

Без отговор остава въпросът защо цените на лекарствата предизвикаха гнева на пациентските организации едва сега, след като списъкът е публикуван преди два месеца, а преди месец здравното министерство обяви парите, с които ще финансира препаратите от т.нар. "позитивен списък".

Не е ясно и защо вниманието е насочено единствено към лекарствата срещу диабет, след като подобен проблем съществува с медикаментите срещу всички хронични болести.

 

Грижа за здравето

Спортните събития от деня

Гледай bTV на живо

Времето