Това сочи изследване, проведено в 36 европейски страни, което институтът "Отворено общество" представи вчера. Увеличението на бюджета на съдебната 506%, докато скокът на разходите по целия бюджет за същото време е едва 192%. Ръстът на парите за съд, прокуратура, следствие и Висш съдебен съвет е 2,6 пъти по-висок от този на общите разходи в хазната, включително и в сравнение с парите за образование, здравеопазване и социални дейности.

***

"БСП и ДПС се окопаха в ключовите регулатори", пише на първа страница "Дневник". Десетина дни преди парламентът да се разпусне заради предстоящите избори, управляващите си разпределиха 25 важни поста в надзорни комисии, в осигурителния институт, в бюрото за контрол над специалните разузнавателни
средства. Другата седмица най-вероятно ще има избор и за управител на Българската народна банка. От внесеното вчера от името на БСП, НДСВ и ДПС проекторешение за попълване на местата в институциите се вижда, че социалистите взимат три началнически места и пласират най-много свои кандидати за постове. ДПС си подсигурява седем влиятелни позиции и осъществява отдавнашната си амбиция да излъчи заместник-председател на Комисията за финансов надзор. НДСВ получи едва 5 поста.

***

"Георги Първанов: Евровотът не е "за" и "против" кабинета", пише "Труд". "Ще сгрешим, ако кампанията за евроизборите се принизи във вот "за" или "против" правителството или дадена личност." Това каза вчера президентът Георги Първанов по време на общ брифинг със словенския си колега Данило Тюрк. Държавният глава бе категоричен, че у нас все още не се е състоял истинският европейски дебат по всички проблеми, които се включват в дневния ред на Европейския съюз.

***
    
"Луксозна командировка до Брюксел и Страсбург", е анализът в "Монитор". 10 партии и 3 коалиции ще се опитат да спечелят гласовете на българските избиратели на евровота. Малцина от тях обаче ще попълнят квотата ни от 17 депутати в Европарламента. Затова и битката, която започна дори твърде рано преди официалното откриване на кампанията на 17 май, е толкова разгорещена. Извън гръмките послания за просперитет и издигане на националната гордост на България в най-висшия орган на обединена Европа, истинската причина за жаждата на толкова политици да станат евродепутати е, че мнозина от тях възприемат
това като дългосрочна задгранична командировка.

 ***
    
"Европейските ни служби се напълниха с всевъзможни чиновници", смята Румен Йончев, кандидат за депутат в Европейския парламент от листата на "Напред". В интервю за "Новинар" той подчертава, че е крайно време в Европарламента да
влязат и заработят хора с ясни политически цели - хора, за които каузата България стои преди всичко. "Наистина важно беше държавата ни да се присъедини възможно най-бързо към Европейския съюз, но не беше приемливо това да става при неравнопоставени условия, набързо скалъпени в кабинетите на безотговорната администрация. Днес, след две години членство, е ясно, че тези условия бяха некомпетентно договорени и реално България не получи очаквания тласък за развитие", оценява Йончев.

***
    
"Трябва ни кабинет на доверието", е мнението на Кристалина Георгиева, която участва в управлението на най-авторитетната финансова институция - Световната банка. В интервю за "Стандарт" тя отговаря дали експертно правителство е необходимо на България в момента, за да преодолеем кризата. Според нея страната има нужда от правителство, което си дава ясна сметка колко е важен моментът заради това, че трябва да се решават проблемите на кризата и да се позиционират нещата дългосрочно. Правителството трябва да има доверието на българите, а какво точно ще бъде е по-малко важно. Бъдещите управленци трябва да са готови да посрещнат предизвикателствата на този исторически момент. От кризата имаме шанс да излезем като много добре позиционирана държава, или да се провалим.

***
    
"Син шеф разбуни СДС в София", отбелязва "Труд". Секретарят на СДС-София Личо Гогов се обяви вчера срещу коалицията на сините с ДСБ. Той създаде напрежение сред съпартийците си, защото пусна личната си позиция на официалния сайт на градската организация. Гогов настоява за незабавно свикване на Националния съвет на СДС, който да денонсира споразумението с ДСБ за явяване на парламентарния вот в "Синята коалиция". "Никой не е против коалирането с ДСБ. Това е предложение за вътрешнопартийна дискусия, нямаме решение", обясни вчера шефът на СДС-София Борислав Бориславов. Повдигането на тази тема обаче било
"полезно и важно".

***
    
"Най-ниската пенсия прехвърли 100 лева от 1 юли", съобщава "Сега". 100,86 лева вместо досегашните 92,53 лева става от 1 юли социалната пенсия за старост, която е най-ниската в страната. Всички пенсии ще бъдат осъвременени с 9% от същата дата. Така минималната пенсия се увеличава на 136,08 лева, а средната ще достигне 288,98 лева. Решението трябва да се приеме от Министерския съвет.

***

"Вече сме в рецесия", обявява от страниците на "Труд" доц. д-р Мариана Коцева, председател на Националния статистически институт. България вече е изпаднала в рецесия, тъй като в две последователни тримесечия икономиката е с отрицателен растеж. Според най-нови данни на статистиката още през четвъртото тримесечие на миналата година е отчетен спад в икономиката. Експертните оценки за януари-март 2009 г. показват, че брутният продукт е намалял още и де факто страната ни вече се намира в тежка криза.

"600 млн. лева излишък в хазната за 4 месеца", отбелязва "Труд". До края на април бюджетният излишък е 600 млн. лева и през следващите месеци ситуацията няма да се влошава. Това каза вчера финансовият министър Пламен Орешарски. Той участва в тристранна конференция за индустриалните отношения, свикана от КНСБ. Орешарски не се нае да прогнозира какви ще са приходите в бюджета за второто тримесечие. България още е далече от социална държава, подчерта лидерът на КНСБ д-р Желязко Христов.
Социалният министър Емилия Масларова от своя страна заяви, че не е нормално средната производителност у нас да е 36% от тази в останалите европейски страни и да се сравняване с тях по доходи и стандарт.

"500 млн. евро инвестиции в "зелена енергия", информира "Труд". Инвестициите във възобновяеми енергийни източници у нас ще бъдат най-малко 500 млн. евро през следващата година. Това съобщи вчера вицепремиерът Ивайло Калфин пред форум на Американската търговска камара в София, като се позова на прогноза на Българската агенция за инвестиции. В условията на икономическа криза капиталовложенията в нови източници на енергия стават още по-важни, допълни той. Държавата вече участва в проекти за публично-частно партньорство в областта на енергийната ефективност на обща стойност около 9 млрд. евро.

"Идва ценова война за автозастраховки", прогнозира Румен Янчев, председател на управителния съвет и изпълнителен директор на ЗПАД "Булстрад". Пред "24 часа" той отчита, че по време на криза всички застраховки се сключват трудно. Много пъти застрахованите искат да спестят пари и често това е от застраховка. Сега добре вървят селскостопанските застраховки, тъй като миналата година реколтата беше добра, очертава се добра и тазгодишната. Като цяло са паднали премиите от автомобилния бизнес. Двигател на дейността при застрахователите се очертава
да бъде "Гражданска отговорност".

"Лошите" договори за лизинг скочиха 5 пъти", отбелязва "Сега". Необслужваните лизингови договори са нараснали 5 пъти за година. През март 2008 г. делът им е бил 1,7%, сега той вече достига 8,6%, сочат данните на БНБ към края на първото
тримесечие. "Проблемът е при транспортните и пътностроителните фирми", коментира председателят на Българската асоциация за лизинг Теодор Маринов. Домакинствата като цяло нямат проблеми с обслужването на лизинга на леки коли, но имат много малък дял от пазара.

"Токът поскъпва до 5% от 1 юли", съобщава "Труд". От 1 юли ще има увеличение на цената на тока за битовите потребители, но то няма да бъде повече от 5%. Това каза вчера шефът на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Константин Шушулов. В същото време цената на електричеството от големите
производители няма да се увеличи, заявиха от комисията.

***
    
"Пуснаха европарите не заради изборите", уверява в интервю за "Труд" вицепремиерът Меглена Плугчиева. Тя определя като крайно некоректно подозрението, че Еврокомисията е проявила някаква пристрастност. "Когато миналата година Еврокомисията излезе със сурови доклади срещу България, никой не я заподозря в некоректност, а сега, когато тя дава една положителна оценка, я заподозряха", допълва Плугчиева. По думите й в българската икономика реално са се втъкали над 2,66 млрд. евро. Но още от първия ден на започналата предизборна кампания всеки си прави някакви съчинения по темата и си дърпа чергата на тази страна, на която на него му е изгодно.