1 USD
1.80827 BGN
Петрол
Bitcoin
$69,851.8

Масларова успокои - нямало риск за пенсионната система

БГ Бизнес
 

През април всички пенсионни дружества са реализирали положителна доходност, отчитат и от Комисията за финансов надзор

Ден след като работодатели предупредиха, че пенсионната ни система е в риск и заплашва националната ни сигурност, министърът на труда и социалната политика Емилия Масларова успокои, че основания за това твърдение няма. Масларова посочи, че всичко върви съобразно предвидените в бюджет 2009 приходи и разходи на осигурителната система и има достатъчно буфери.

От Комисията за финансов надзор (КФН) заявиха, че също нямат притеснения за пенсионната система, тъй като през април тази година всички пенсионни дружества са реализирали положителна доходност.

Активите на всичките пенсионните фондове за миналата година са намалели с 1%, отчитат от комисията. Още миналата година държавния надзорен орган изисква пенсионните фондове да разработят свои инвестиционни планове във връзка с кризата. Като резултат от това, загубите на дружествата намаляват.

Оптимистичен факт е, че за месец април, всички пенсионни фондове приключват с положителен резултат и доходност. надявам се че тази тенденция ще продължи, коментира Бисер Петков, ръководител на управление "Осигурителен надзор" в КФН.

Силно засегнати от кризата

са фондовете за допълнително пенсионно осигуряване. Според председателят на сдружението Никола Абаджиев, миналата година са изплатили над 200 милиона лева като пенсии на хората. В момента активите на фондовете са нараснали с над 110 милиона лева, като с възстановяването на борсата ни се очаква да има допълнителен прираст.

"Хората трябва да са спокойни за своите средства, да проявят едно по-голямо търпение, защото тези временни ситуации, не могат да се оценят като трайни тенденции", уверява Никола Абаджиев, председател на Българската асоциация на дружествата за доброволно пенсионно осигуряване.

От бранша припомнят че инвестицията за пенсия е дългосрочна и оценките трябва да се правят за по-дълъг период от време.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето

 

Тагове

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии