1 USD
1.80827 BGN
Петрол
Bitcoin
$69,851.8

Токът може да не поскъпне много от 1 юли

БГ Бизнес
 

Решението за цената регулаторът ще обяви през юни

Възможно е токът за бита да поскъпне от 1 юли с по-малко от вече прогнозираните 5%. Това коментира днес председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Константин Шушулов.

Решението за цената на тока за бита и индустрията регулаторът ще обяви през юни. Държавната НЕК обаче е внесла в комисията искане токът на едро, който тя купува от централите и го препродава на монополистите ЧЕЗ, ЕОН и И Ви Ен, да поскъпне с 19%. Това е с пъти повече от сметките на Шушулов.

Председателят на ДКЕВР мотивира предстоящото увеличение на тока за бита и индустрията с много скъпия ток, който произвеждат вятърните и слънчевите централи. Зелената електроенергия все още има незначителен дял в общото производство на ток, но излиза прескъпо на НЕК.

Шушулов даде следният пример:

За всяка перка от два мегавата, която инвеститорът си е докарал и качил на пилона тука, да се вее от вятъра, трябва НЕК да построи резервна мощност от още два мегавата. Така че, като спре перката НЕК, да пусне два мегавата. Тези резервни мощности трябва да влязат за три-четири минути. Това става с газови централи, които излизат много скъпо.

Изпълнителният директор на НЕК Мардик Папазян, днес обаче изчисли много по-голямо поскъпване на тока. Централите тази година трябва да платят екотакси в размер на милиони левове за изхвърлените във въздуха въглеродни емисии.

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето

 

Тагове

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии