Максим Стависки няма да лежи в затвора за причинената от него катастрофа, при която загина 23-годишният Петър Петров, а тежко ранена беше 18-годишната Мануела Горсова.

Върховният касационен съд осъди световния шампион по фигурно пързаляне на две години и половина условно с 5 годишен изпитателен срок. Решението е окончателно и не може да се обжалва.

Решението на Върховния касационен съд отменя последната присъда на Стависки, постановена от Бургаския апелативен съд. Тя беше ефективна - за 2 години и половина затвор.

Върховните съдии намаляват и размера на обезщетенията, които фигуристът трябва да плати на семействата на пострадалите.

На родителите на Петров Стависки е осъден да плати по 100 000 лева, на Горсова - 90 000 лв. Съдът намали таксата за делото от 5200 на 800 лв.

Процесът стигна за втори път до ВКС, тъй като веднъж магистратите върнаха делото на съда в Бургас.

Първоначално фигуристът бе осъден на 2 години и 6 месеца условно с 5-годишен изпитателен срок, но след връщане на делото в Бургас присъдата беше променена на ефективна. Сега ВКС отново постанови условна присъда.

ВКС записа днес в мотивите си, че не споделя твърдението за съществено процесуално нарушение, допуснато от апелативния съд в Бургас, поради липса на мотиви относно начина на изтърпяване на наложеното наказание лишаване от свобода.

Фактът, че Стависки не е осъждан и размерът на определената санкция в настоящия случай правят задължителна преценката за условна присъда, смятат от ВКС.

Според върховните магистрати Апелативният съд в Бургас не е оценил адекватно и стремежа на подсъдимия да компенсира понесените от пострадалите неимуществени вреди с изплащането на значителни суми преди задължението му да е определено с влязъл в сила съдебен акт.

Обществените настроения не бива да имат решаващо значение в процеса на индивидуализация на наказанието на плоскостта на начина на изтърпяването му, тъй като те са фактор извън тези, които законодателят е предвидил  НК, са написали съдиите. Прилагането на условното осъждане с максимален изпитателен срок не противоречи и на целите на генералната превенция.  

Не би могло да се очаква, че наказание, чиято строгост надхвърля необходимото за поправяне на осъдения, ще въздейства възпитателно и предупредително върху останалите членове на обществото. Идеята за санкцията единствено като назидание за останалите членове на обществото е чужда на българската наказателна система. Само справедливото по вид, размер и начин на изтърпяване наказание може да изпълни и превантивната функция на наказателноправната репресия, пише още в мотивите на съда.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето