Бум на търсенето и предлагането на биохрани у нас. За една година оборотите на биотърговците са скочили двойно. Как обаче се получава сертификат за био производител и кой контролира какво получаваме зад скъпия биоетикет?

От 3 години Здравка Смиленова отглежда биозеленчуци. На пазара те са между 2 и 3 пъти по- скъпи от обикновените, заради липсата на всякаква химия и вредни съставки. Как обаче се получава разрешение да сложиш етикет "Био" на продукцията си?

"Процесът на сертифициране продължава 3 години. Трябва да се спазват европейските директиви. Торовете също трябва да бъдат от биологично сертифицирана ферма”, каза Смиленова.

Кой дава сертификатите за биопроизводство? У нас, разрешение за това може да се получи от всяка една от 10-те сертифициращи агенции, които са акредитирани от министерството на земеделието. Те отговарят и за контрола на тази продукция. Веднъж годишно агенцията проверява дали производителя продължава да спазва изискванията за производство на чисти храни. Освен това се правят и неочаквани проверки във фермите.

„При една такава неочаквана инспекция, която се случи вчера, например, бяха взети проби от лавандула, от маточина и от лозя. На практика още днес ще бъдат изпратени за Германия, за да се види дали у тях има остатъчни количества пестициди или не”, каза Ивелин Чанов, инспектор от сертифицираща фирма.

И все пак "недобросъвестни производители" не липсват.

„Ние няма как да бъдем през цялото време на производството - ние не сме полицаи. Нашата роля не е такава. Нашата роля е да установим по документи и с проверка на място дали действително това, което той е заявил пред нас, отговаря на изискванията", допълни Чанов.

Освен, че дават разрешенията за биопроизводство, сертифициращите агенции са тези, които отнемат този документ. Това става, ако след проверка се установи, че системно се използват забранени средства в производството. За тази година сериозни нарушения не са установени и няма фирма, която да се е разделила с лиценза си.