По цялата верига - от производителя до хладилника, се разхищава храна. Правят го фабриките, дистрибуторите, хранителните вериги, ресторантите, домакинствата.
У нас обобщена информация, колко храна се бракува или се изхвърля няма.
В България се изхвърлят 400 000 тона храна на година. До тази цифра е стигнала неправителствена организация, която се опитва да създаде механизъм за хранително подпомагане на нуждаещи се.
Ако цифрата 400 000 тона е поне приблизително вярна, това означава, че изхвърляме по над 1000 килограма храни на ден. Всеки килограм от тях би трябвало да може да достигне до хората, които не могат да си купят, казва Марина Бракалова.
Малките търговски вериги казват че са преминали в режим на малки доставки, но редовно, за да намалят разходи от поддържане на складове и от брак на продукти. Храните с изтичащ срок се връщат на доставчиците.
За храната на боклука вече са направени разходи за производство и транспорт, предстоят й разходи за сметоизвозване. Затова трябват стимули за тези, които изберат дарението пред контейнерите за смет.
До дни предстои учредяване на форум "Хранителни банки", в който ще участват и компании от хранителната индустрия.