Гергьовското агне е един от символите на днешния ден на Свети Георги Победоносец. На много места у нас се спазва традицията да се дава курбан и да се обрича първото родено мъжко агне на светеца. Така измолваме  от него здраве и берекет за годината. Ето как започна празникът тази сутрин във врачанското село Камено поле.

В дома на семейство Петрови всички са на крак от зори. Но не защото ги чака обичайната работа, а защото е личен ден - Гергьовден.
 
"Ако иска някой гости да среща на обяд, стопанката трябва рано да стане, да се потруди", казва Ваня.

"Не може само в тоя живот да вземаш, трябва и да даваш, 6 май си е ден курбан за животните и трябва да дадеш едно животно, за да ти е сполучлива годината", разказа Иван.

Стопанинът е заклал агнето още вчера, предстои домакинята да го напълни със сварените предварително дреболии и запържения с много лук и гъби ориз.

След като агнето се зашие и се покрие с фолио, за да не изгори, се пече в специален трап.

"Изкопали сме го в земята и с железен обръч е направен отстрани, и отгоре с железен капак го покриваме. Пали се огънят два часа преди да се сложи агнето и после четири часа се пече", обясни Иван.

През това време трябва непрекъснато да се добавят дърва в огъня, за да не загасне. Домакинът казва, че не е минал Гергьовден, без вежди да опърли, но резултатът си заслужава.

"Който не е опитал само, не може да разбере какъв е вкусът, нещо страхотия, не може в печка да се пече, не може във фурна, трапа си е трап".

Остава само да се опъне трапезата.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето