Набезите на иманярите не подминават дори онези археологически находки, които са ценни заради научната си стойност. Последните открития - тракийски колесници, спасени от иманяри, са в Нова Загора. Заради тях у нас пристигна унгарският специалист по антични коли Жолт Мрав.

В Унгария досега са намерени едва 30 колесници от древността, докато в България те са повече от 200. Защо траките и келтите са погребвали знатните хора по почти един и същ начин, науката все още не може да даде отговор.

Унгарският археолог Жолт Мрав не може да си обясни как държавата ни е оставила това уникално историческо наследство със световно значение да бъде системно разграбвано от иманярите.

"Тази находка е много интересна, защото само на 2 места в Европа се натъкваме на подобни колесници, едното място е Румънска Панония, която сега е в границите на Унгария. Другото е тук, в тази част на Тракия. За това в българските музеи сега се намира много богата колекция от колесници, които са важни не само за България, но и за Европа", казва Жолт Мрав.

Унгарският археолог специализира в областта на древните колесници повече от 10 години. Той работи в Националния музей в Будапеща. Според него най-доброто място за реставрация и показване на археологическите находки от този род, е мястото, на което те се открити. "За археолозите е много важно да покажат откритията си, а спасеното от музейните специалисти от Нова Загора тук дава идеална възможност да се видят обичаите от тази толкова древна епоха и то на мястото, където са били близо 2 хиляди години", допълва археологът.

Археологът от новозагорския музей Веселин Игнатов е човекът, чието призвание и страст са намерените у нас през последните години тракийски колесници. Според него държавата продължава да се отнася пренебрежително към културно-историческото ни наследство.

"Преди 2 месеца в една неделя ходих в един подобен комплекс, където иманярите бяха извадили в едно новозагорско село Прохорово, една колесница. За съжаление това е истината", казва Веселин Игнатов.

Едно от големите открития на Игнатов и екипа му е могилата в Кераново, в която бе намерена последната засега запазена колесница. Идеята му е в бъдеще тук да се изгради център за популяризиране и проучване на античните коли.

Както Жорж Марв, така и Веселин Игнатов са на мнение, че древните майстори, живели в земите на днешна България и Унгария, са правели хубави колесници. Но коя от откритите досега коли е най-комфортна и красива, по този въпрос спорът между тях продължава.

 

Култура & LifeStyle

Спортните събития от деня

Гледай bTV на живо

Времетo