На 29 април, Международния ден на балета, примабалерината Маша Илиева ще изнесе бенефисен спектакъл, с който ще сложи край на кариерата си на палци. Освен засилени репетиции, днес Маша Илиева се занимава сериозно и с обучението по балет на деца.

Официалните репетиции за спектакъла започват преди дни, но подготовката за примата тече още преди месец. Маша не е излизала на сцена след последното си участие от преди година като Мирта в балета "Жизел".

"При нас настава един момент, в който губиш форма и тя не е само като тегло, това е отпускане на цялата мускулатура, нещо, което трябва да се възстанови на ново, което е много неприятно", споделя тя.

За спектакъл, с който да се сбогува, примабалерината избира "Силфида". Никола Хаджитанев е найният партньор. След изпълнението е планирано и малко тържество, на което Маша Илиева ще предаде палците на бъдещата Силфида, а малките балерини от школа й ще покажат уменията си.

"Прекратявам изявите си на палци, поне така си мисля и започвам да правя нещо друго, което не ми е съвсем неприсъщо, защото години наред правя поне по две постановки на децата. Това не значи, че аз слизам от сцената завинаги. Има неща, които все още ще продължа да играя, но ми се иска да застана от другата страна на сцената, като режисьор, като педагог, като човек, които много неща може да каже на другите, които идват след мен".

Преди 14 години Маша Илиева започва да обучава деца на балет. Днес школата посещават около 70 деца: "Ходейки на балет, те получават една много висока култура. Балета не е само движение, балетът е и музика, и разказ, и красивите костюми, които в началото не сме с тях по време на репетиции, разбира се, и декорите и знанията за това, което вършиш в момента и контакта с хората, които са наоколо и не са кои да е и смятам че балета дава много, много".

Примабалерината вече има две издадени книжки, предназначени за деца. Те са илюстрирано ръководство за това как да започнем да се учим на балет. За Маша Илиева сега предстои издаването и на трета книга. Тя носи името "Пътят към балета" и този път не е толкова развлекателна, а е сериозен труд за обучението на малки деца по балет.

 

Култура & LifeStyle

Спортните събития от деня

Гледай bTV на живо

Времетo