По време на Великденските празници се очаква значително увеличение на интензивността на движението по пътищата в цялата страна, образуване на колони във върховите часове на отпътуване и прибиране към столицата и областните центрове. Нараства рискът от тежки пътнотранспортни произшествия, съобщават от МВР.

"Пътна полиция" припомня, че рязко се увеличиха тежките пътни злополуки по вина на неправоспособни и водачи с малък стаж, включително непълнолетни и употребили алкохол. Тревожната тенденция на нарастване броя на загиналите и ранените по тази причина продължава.

Основните рискови фактори са увеличена интензивност на движение; образуване на колони; управление в нетрезво състояние; управление от неправоспособни и употребили алкохол шофьори, возещи младежки компании.

През почивните дни през пункта Кулата-Промахон на границата ни с Гърция се очаква да минат около 35 хиляди туристи. Очаква се най-натоварен да бъде трафикът в събота и в понеделник. Всички полицаи на Кулата ще бъдат мобилизирани за Великден.

"Пътна полиция" отново припомня основните препоръки за безопасно шофиране – подходящо време за пътуване на дълги разстояния, за да избегнете върховото натоварване на пътищата. По-добре е да пътувате през светлата част от денонощието. Преди пътуване прегледайте основно изправността на спирачната система, гумите, светлините, чистачките. Не рискувайте, ако автомобилът ви е с износени гуми. Заредете с повече гориво, тъй като може да се наложи дълго и бавно пътуване в колона. Преди пътувания предварително определете водач от компанията, който ще шофира, и със сигурност ще остане трезвен през цялото време.

При движение в колона не правете излишни опити за изпреварване - те няма да ви осигурят съществено придвижване напред. Ако шофирате по-дълго време зад бавни товарни автомобили и интензивно насрещно движение, не губете търпение и не изпреварвайте докато не възникне необходимата благоприятна ситуация с добра видимост.

При интензивно градско движение и колони, за да не предизвикате задръстване, дори да имате зелен сигнал, не навлизайте в кръстовището, ако платното напред е заето от автомобили. Ако попаднете в неподвижна колона в тунел, незабавно изгасете двигателя, затворете плътно прозорците и останете в автомобила. Веднага потърсете полицията за намеса и при опит на пиян или неправоспособен водач да седне зад волана.

Поставяйте непременно предпазните колани преди пътуването. Не возете деца в автомобила без задължителните обезопасителни седалки и столчета, съветват от МВР.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето