В разгара на напрегнатите дебати за качеството на висшето образование и науката в България потърсихме една необичайна гледна точка. Вижте как изглежда най-високо оцененият български университет в очите на европейските преподаватели и студенти.

Най-трудната част от работата на испанският преподавател Хуан Антонио Барниер е да се подготви за часовете с българските студенти по испанска филология. Младият преподавател намира студентите си за изключително отговорни и подчертава, че не познава кандидат-висшисти от други специалности.

"Мисля, че нивото е много високо! И аз съм много доволен със студентите и с колегите. Нивото е... толкова високо, че аз съм впечатлен. Има проблеми с бюджета и мисля, че това е най-негативното”, твърди Хуан Антонио Барниер, преподавател по испанска филология.

Преди да дойдат в България френските студенти Леополд и  Пол не знаят нищо за Алма матер. Основните разлики, които откриват, са, че във Франция преподавателите изискват много сериозна самоподготовка и разрабока на проекти.

"Мисля, че теорията е в повече. Като изключим математиката, защото все пак уча бизнес администрация”, разказва Леополд Гарсен, студент от Франция по бизнес администрация.

"Ще бъда честен, в повечето случаи преподавателите закъсняват. Например, идвам в 9, те пристигат чак 9:30”, отбеляза Пол Сент Олив, студент от Франция по политология.

И двамата засега харесват Софийския университет и биха го препоръчали на свои приятели.