Отчитат ръст на търговските и семейните спорове, решени без съд и напълно безплатно. Единственото условие е да отидете при медиатор. Как работи системата за споразумяване извън съдебната зала, разказва Канна Рачева.

Делба за наследство събира хората, с които се срещна екипът ни, в кабинета на Албена Комитова. Няколко съдебни инстанции не са разрешили спора им. Те не искат да говорят пред камера, но признават, че са доволни. Сега спорът им ще бъде решен с един подписан документ за по-малко от час.

Вече две години над 40 адвокати, инженери и психолози работят в Асоциацията по медиация. Всеки, който влезе в стария нотариат в София, може да разреши семейния си или търговски спор без адвокат и без пари. Зачестяват споровете за обида и клевета обаче.

"Те, всъщност най-много, май, се обиждат известните. Неизвестните не се обиждат, съответно не водят и дела. А, и те го правят по-често, за да бъдат отразени и точно затова е медиацията. За него няма стойност самата присъда - той казва "аз ще заведа дело за един лев”, което означава, че го прави, за да получи този човек съвсем друго, морално наказание”, обяснява Албена Комитова.

Медиацията пести време и пари и на държавата, и на клиента - близо 13 000 евро на дело. Затова от януари у нас вече ще има международни и онлайн медиация. И още една изненада в програмата - от догодина ще има вече и медиатори журналисти.