Трима души загинаха днес при наводнения, причинени от поройни дъждове в източния германски град Нойкирхен. Пожарникари открили телата на 72-годишна жена, 74-годишния й съпруг и техен 63-годишен съсед, докато отводнявали мазето на жилищна сграда.

Според следователи жертвите вероятно били изненадани от бързо покачващата се вода, докато се опитвали да спасят от наводнението различни вещи в мазето. В Полша властите заявиха, че един човек е загинал, след като в резултат на проливни дъждове придошлите води на река Медянка са залели град Богатиня. В спасителните дейности са се включили войници, хеликоптери и амфибии, но ситуацията остава тежка, като водата е заляла три четвърти от Богатиня.

В северната част на Чехия наводнения са отнели живота на най-малко двама души. Жертвите били двама мъже, които се удавили в района до границата с Полша и Германия. Властите се готвят да евакуират близо хиляда души от район, където има опасност от преливане на язовири. Жители на градовете Храстава и Фридлант били спасени с полицейски и военни хеликоптери от покривите на къщите им. Според метеоролозите проливните дъждове ще продължат поне до утре.