Репортерът Иван Георгиев и операторът Любо Вучков се срещнаха с група млади българи, които вярват, че могат да направят света по-добър. Момичетата и момчетата от група "Аявис" помагат на децата бежанци в Северна Уганда.

Не става въпрос за типичния глад в Африка, става въпрос за 2 милиона и половина, които са затворени и нямат никакъв избор. Нямат избор дали да бъдат бедни, дали да бъдат работещи, дали да учат или да не учат, нямат избор, какъвто аз съм имал. Наричат ги Девил бейбис - децата на дявола. Аз не вярвам, че са деца на дявола и наистина вярвам, че мога да променя нещо, казва Милен Райков.

Преди две години Милен се среща с американски професор, който му разказва една истинска история. Историята на 3-годишно африканско момиче, дете на родители, починали от мизерията и болестите в бежанските лагери на Северна Уганда. Миналото лято Милен заминава за размирната африканска страна в търсене на щастлив край.

Това са 3 мил. човека, главно деца. Децата естествено най-много ме докоснаха. Особено тези деца на около 12 години, които са родени в лагера. Те не знаят друг живот, за тях това е светът, отбелязва Милен. Той е студент по музика и работи като носач по време на големи концерти. Миналото лято прекарва на място без електричество и течаща вода, на което всеки ден умират по около 100 деца, а 35-годишните са смятани за старци.

Не става въпрос само за страданието, не става въпрос да отидеш да помагаш на някой, който е в страдание. Тези хора ме научиха да се радвам, научиха ме да съм щастлив, казва Милен.

Бежанските лагери в Северна Уганда са резултат на кървава гражданска война, водена от Джоузеф Кони - наричан "африканския Бин Ладен". Религиозният водач е един от най-търсените престъпници в света. Той създава собствена армия от отвлечени деца, които превръща във войници, поддържани от наркотици и алкохол. След като разбива т.нар "Божия армия на съпротивата", преди 12 години правителството на Уганда затваря всички жертви на насилията, за да няма нови бунтове. Милен е част от международна мисия в Северна Уганда. Миналото лято той се грижи за деца, помага в болница и преподава английски.

Освен в Уганда Милен помага и на децата в България. Той е член на организацията "Децата на града", която работи със социалните домове в страната. Когато не е част от хуманитарни мисии, не учи и не работи като хамалин, Милен сяда зад барабаните на група "Аявис".

Групата е основана преди 3 години и половина. В началото младежите разчитат повече на ентусиазма си, защото никой не може да свири на нищо. Сега половината са студенти по музика и печелят престижни международни конкурси.

В края на седмицата момичетата и момчетата от група "Аявис" ще посветят музиката си на една кауза. На 11 април те ще свирят в подкрепа на бежанците от Северна Уганда. На концерта в парти-центъра на 4-ти километър заедно с Милен, Ива, Мишо и останалите музиканти, на сцената ще излязат и младежи от Уганда, дошли специално за събитието.

След около два месеца Милен отново заминава за Уганда. Този път на по-дълга и отговорна мисия.

Култура & LifeStyle

Спортните събития от деня

Гледай bTV на живо

Времето