Похитители изпратиха три снимки на близките на бизнесмена Киро Киров и поискаха седемцифрена сума откуп за живота му, съобщили източници на "Труд". Искането за откуп е било получено в събота. Запознати с разследването не изключват, че още към 3-ия ден от отвличането похитителите са се свързали със сина Иван Киров и са го накарали да съобщи, че баща му се обадил жив и здрав и че е по лична работа зад граница. От МВР отказали коментар, а синът Иван Киров е спрял да приема обаждания на мобилния си телефон веднага след като електронни медии разпространиха новината за поискания откуп, пише вестникът. Според челното заглавие на "Телеграф" става дума за 1 млн. евро. "Изтезават в Гърция отвлечения Киров", съобщава от първа страница "Стандарт". Според вестникът именно в Гърция похитителите държат бизнесмена.

***
Сомалийски пирати отвлякоха вчера кораб с 24-членен екипаж от България, Русия, Украйна и Филипините, съобщава "Новинар". От Изпълнителната агенция "Морска администрация" съобщили, че на борда е имало 16 българи. Българското външно министерство следи развитието на обстановката, със случая се е ангажирала и Международната морска организация, пише вестникът.

***
Ако идната седмица депутатите приемат идеята на БСП за въвеждане на мажоритарен елемент в закона за избор на нарони представители, на парламентарните избори на 5 юли ще пускаме по две интегрални бюлетини в две урни -за мажоритарните кандидати и за партийните листи, пише "Труд" в основната си рубрика "Темата". Предложението е сред най-спорните поправки, а дали ще мине, още е под въпрос, защото има разнобой в управляващата тройна коалиция, коментира вестникът. БСП първоначално предложи мажоритарните кандидати да са 58. След отпор на ДПС броят им бе "свален" до 31 - колкото са избирателните райони, припомня изданието.

***
"Четири десници в люта битка за един и същи избирател", отбелязва "Труд". Това според вестника са ГЕРБ, СДС-ДСБ, РЗС на Яне Янев и създаващата се група около "Напред". Тук би трябвало да сложим и НДСВ, тъй като водачите на царската партия и поддръжниците й са с ясно изразено дясно мислене, нищо, че в момента са партньори с БСП, пише изданието. То прогнозира, че четирите десници, освен общата атака срещу тройната коалиция, ще водят и вътрешна безмилостна битка, защото електоратът им е един и същ, а и защото всеки щял да иска да застане до ГЕРБ с колкото може повече "свои" депутати. А това предвещава изтощително, а не обединително дясно състезание, коментира вестникът.

Според "Монитор" "Костов гласи десен кабинет без Бойко". Оказва се, че за Иван Костов коалицията с ГЕРБ е резервен вариант по пътя му към властта, разкрива вестникът. Според последните разчети в ДСБ алиансът със СДС щял да спечели с достатъчно гласове, за да разполага с парламентарно мнозинство.
По думите на депутати от ДСБ, цитирани от "Монитор", Костов се готвел да управлява без Бойко Борисов, тъй като нямало да се нуждае от  ГЕРБ за сформирането на десен кабинет.  

***
"Българинът пак разчита да го оправят, ядосва се Станишев", пише "Труд". Премиерът Сергей Станишев бил в УНСС заедно със заместник-председателя на ЕК Маргот Валстрьом. Двамата трябваше да говорят за ЕС. Студентите обаче  питали по вътрешни теми. "За всеки избор у нас като че ли има нагласата за нов вълшебник, който с магическа пръчка ще реши всички проблеми. Някой, който ще ни оправи. А вие знаете, че този израз има двоен смисъл", казал премиерът, цитиран от вестника, в отговор на студентски въпрос.

***
"Напират за съдебни шефове, мислят, че ще са "феодали", коментира пред "24 часа" председателят на ВАС Константин Пенчев. Сега за административни ръководители на апелативно ниво има по двама-трима самопредложили се за един пост. Ще видите, че за позиции на по-ниските нива - окръжно и районно, ще има поне по 30 кандидати, направо върволица, прогнозира Пенчев. Нормално е всеки съдия и прокурор да иска да се издига в кариерата, но ме учудват стремежът и желанието на мнозина да станат шефове, казва той. Това сочи, че все още не всичко е наред в системата, че има магистрати, за които да си шеф, означава да си всемогъщ феодал и от теб да зависят много неща, каквито случаи имаше в годините на прехода, смята Пенчев.  

***
"Здравеопазването излиза от кома!", твърди пред "Труд" доц. Любомир Спасов, директор на университетска болница "Лозенец". Усеща се рехабилитация след упорита реанимация и наистина започваме да влизаме в оздравителната фаза, е неговата диагноза за състоянието на здравеопазването ни. За да се случи това обаче, трябва да се направят още доста промени, например има изключително много университетски болници, много болнични заведения, чиито функции се дублират и не работят пълноценно, отбелязва той.

***
"204 млн. лева субсидии за проекти в селските райони", съобщава "Труд". Толкова са парите, изплатени по 559 проекта от програмата за развитие на селските райони. Програмата е с големи финансови възможности - 3.2 млрд. евро, които са гарантирана инвестиции в условията на икономическа криза. Вестникът допълва, че 3000 фермери от общо 83 хиляди няма да получат пари по схемата за единно плащане на площ заради неточно декларирани имоти.

***
"Икономистите у нас са раздвоени за бързото въвеждане на еврото", пише "Класа". Българските икономисти и политици са на различно мнение за въвеждането на еврото и не възприемат еднозначно предложението на МВФ страните от Централна и Източна Европа да въведат единната валута, преди да са станали членове на еврозоната. Според финансиста Емил Хърсев страната не може да приеме еврото веднага, защото ЕЦБ и водещите европейски икономики няма да рискуват и да експериментират с еврозоната в по-ранен период от 2013-2015 г., когато се очаква кризата да отшуми. Финансовият министър Пламен Орешарски също е на мнение, че едностранното въвеждане на еврото сега - било паралелно, било под друга форма, би донесло много повече минуси, отколкото плюсове на страната. Според  Лъчезар Богданов от Индъстри Уоч най-привлекателният вариант в момента е българското правителство да обяви, че еврото е паралелна валута в страната.

***
"82 процента от домакинствата у нас живеят в лишения", обявява от първа страница "Сега". Разликата в задоволяването е толкова голяма, че 25-те процента най-богати у нас страдат от повече лишения от 25-те процента най-бедни в Дания, Финландия, Люксембург, Холандия и Швеция, пише вестникът, като се позовава на изследване на качеството на живот в ЕС, направено от Европейската фондация за подобряване условията на живот и труд. То е направено чрез 35 000 интервюта в 31 държави между септември 2007 и февруари 2008 г.

***
"Плава ли яхта в мойто оченце?!", е озаглавен материал на "Сега" в приложението "Наблюдател" по повод акцията на НАП за проверка на собствениците на 230 луксозни лодки. Нормално  е данъчните да се интересуват от произхода на парите, с които някой си е купил скъпа кола или лодка, не е нормално обаче с популистки кампании да се внушава, че да си богат е престъпление, коментира авторът.

***
"Сърбите желаят по-бързо да влезем в ЕС", посочва в интервю за "Монитор" Данило Вучетич, посланик на Сърбия у нас. Ние имаме политическа подкрепа от България. За Сърбия е много важен и българският опит, и българската експертна помощ, отбелязва той. Вучетич отбелязва много добра тенденция в икономическото сътрудничество на двете страни. Освен търговията, той посочва инфраструктурата, като откроява два проекта като особено важни - железниците и коридор номер 10.

***
Българският президент Георги Първанов предложи създаването на световен фонд за религиозно опознаване, съобщава "24 часа". Фондът в бъдеще би подпомогнал преподавателите и младите хора, за да се установи трайно взаимодействие между религиите и различните култури. Това предложение бе направено пред 40 бивши и настоящи държавни глави и премиер министри на среща на Алианса на цивилизациите вчера в Истанбул, уточнява вестникът.  Алиансът на цивилизациите е инициатива на ООН за създаване на по-добър механизъм на общуване между различните култури и цивилизации.

***
"Няма почивен ден за завистта", коментира пред "Труд" първият български космонавт Георги Иванов. Полезно е по-често да вдигаме погледа си нагоре, към звездите, за да видим каква прашинка сме в космическия безкрай и за колко кратко сме тук, на земята, казва той.