Алтернативният синод на Инокентий ще бъде принуден по съдебен ред да върне имотите на Българската православна църква след приемането на новия закон за вероизповеданията. Това заяви ръководителят на Дирекцията по вероизповеданията към Министерския съвет доцент Иван Желев.

Преди дни свещениците на Инокентий заплашиха, че ще бранят имотите си със сила.
Шефът на Дирекцията по вероизповеданията обяви, че хората на Инокентий заплашват, тъй като се опитват да защитят икономическите си интереси. По думите на Иван Желев с проекта, който ще бъде гласуван на второ четене, не се дават привилегии на Българската православна църква, а се цели прекратяване на разкола. Проектозаконът предвижда на Светия синод да бъдат върнати имотите, които от години се контролират от Инокентий.


"Тази едра градска собственост, която се дава под наем, от която те печелят милиони, които не се знае къде отиват", казва доц. Иван Желев.

Според Желев чрез закона ще бъдат прекратени злоупотребите с имоти, извършвани от алтернативния синод. Той посочи, че само Българската православна църква не получава помощи от чужбина. За да илюстира твърденията си, Желев разказа, че само за два месеца протестантските църкви у нас са внесли 250 тона помощи, а свещеник от синода на Инокентий докарал тир с 21 тона пилешки бутчета, на стойност 7 хиляди долара.

"Моите съмнения са, че зад специално тази хуманитарна помощ се крият икономически интереси", допуска доц. Иван Желев.

Пред Би Ти Ви от синода на Инокентий отрекоха да имат нещо общо със случая и обясниха, че става дума за лична дейност на свещеника.